La Fundació Huguet reconeix la professora de la Universitat Maria Conca com a ‘valenciana de l’any’

  • Press Office
  • October 6th, 2020
 
Maria Conca.
Maria Conca.

El patronat de la Fundació Huguet ha decidit reconèixer com a ‘Valenciana de l’Any’ la professora jubilada de la Universitat de València, escriptora i lingüista Maria Conca Martínez. El guardó el compartirà amb la Societat Castellonenca de Cultura. El lliurament serà aquest 9 d’octubre.

Els directius de la fundació han valorat “el treball per la promoció de la cultura i la llengua valencianes” i “la dedicació a aquesta missió durant èpoques en què la defensa del territori i la identitat pròpies van ser perseguides”. El president de l’entitat, Ignasi Garcia, ha felicitat les guardonades i ha incidit en l’honor que suposa per a la Fundació Huguet poder mantindre viu aquest reconeixement que cada any suma nous premiats i més prestigi.

La trajectòria de Maria Conca se centra en l’estudi de la llengua i la cultura catalanes, matèries que va ensenyar com a professora de la Universitat de València després de doctorar-se l’any 1995. La Fundació Huguet ha destacat el seu “treball per la recuperació del país i de l’ensenyament de la llengua”. Conca ha publicat nou llibres –com a escriptora o editora– i ha sigut reconeguda amb premis com l’Enric Valor de narrativa infantil, el Pompeu Fabra d’investigació lingüística i el Miquelet d’Honor.

La Societat Castellonenca de Cultura celebra enguany el centenari de la seua constitució, ocasió que el patronat de la Fundació Huguet ha volgut aprofitar per a premiar tot un segle de difusió dels valors artístics i cultures de les comarques del nord, d’investigacions en matèria de memòria històrica, art i arqueologia (entre altres camps) i de foment de la creativitat artística i literària. Els més de 200 associats amb els quals l’entitat compta en la actualitat evidència “la vigència de la seua missió i la vitalitat de les seues activitats i publicacions”, com ha apuntat el jurat.