La il·lustració valenciana retrata a La Nau la Declaració Universal dels Drets Humans amb motiu del seu 70 aniversari

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • November 28th, 2018
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València i Amnistia Internacional València organitzen al Centre Cultural la Nau l’exposició 'Creadors valencians pels drets humans. Setanta anys de la Declaració Universal dels Drets Humans'. La mostra, que aplega les imatges de 30 dissenyadors i il·lustradors de la Comunitat Valenciana, és un homenatge a la Declaració dels Drets Humans, amb motiu del seu setanté aniversari, i a Amnistia Internacional Espanya, amb motiu del seu 40 aniversari. L’exposició es va inaugurar dimarts, 27 de novembre, a la Sala Oberta de La Nau.

Comissariada pel dissenyador Boke Bazán, l’exposició aplega una selecció de diferents generacions d’il·lustradors i dissenyadors valencians de primera línia, entre els quals hi ha uns quants premis nacionals. Cadascun dels artistes convidats il·lustra des d’una visió optimista els 30 principis que recull la Declaració. “Estem massa acostumats a veure imatges de vulneracions dels drets humans i la possició d’aquesta exposició és just el contrari, celebrar el benefici de la Declaració universal dels drets humans”, diu Boke Bazán. Entre els dissenyadors i il·lustradors, destaquen Mariscal, Lina Vila, Daniel Nebot, Paco Roca, Sento Llobell, Pepe Gimeno, Pablo Auladell, Mar Hernández (Malota), Cristina Durán, Iban Ramón i Dídac Ballester.

El 10 de desembre de 1948 l’Assemblea General de les Nacions Unides va fer pública a París la Declaració universal dels drets humans com a ideal comú per a tots els pobles i nacions. S’apel·lava així al sentit de responsabilitat i de compromís per a posar una fita històrica transcendental en la construcció i el reconeixement del valor singular de la vida humana. No obstant això, el procés continua viu i  no hem de considerar la declaració com un punt d’arribada, sinó com el punt d’inici d’un llarg camí.

L’objectiu de la Universitat de València a través del Vicerectorat de Cultura i Esport i d’Amnistia Internacional és aconseguir que la ciutadania puga gaudir dels drets humans i part d’aquesta lluita és conscienciar-los sobre la importància de defensar els principis de la Declaració universal dels drets humans, amenaçats en el seu setanté aniversari per les polítiques regressives, la retòrica de l’odi i la demonització que impulsen els líders del món.

En l’actualitat, Amnistia Internacional té el suport de més de set milions de veus arreu del món. La seua labor amb la Universitat de València, impulsora de la consciència crítica, conflueix en aquesta exposició per reclamar la qualitat i la dignitat en la vida en el marc d’un paradigma en el qual en els últims quinze anys hi ha hagut una mobilització creixent de la societat civil mitjançant diferents ONG per a defensar un gran conjunt de drets: els de les dones, els dels xiquets, els drets a la llibertat sexual, els dels vells, el dret a una mort digna, els drets a tenir continguts oberts en la xarxa, els drets a la renda bàsica universal, els drets de les generacions futures…

Un cicle dedicat als drets humans a La Nau

Abans de la inauguració de l’exposició, a les 19 hores d’aquest dimarts dia 23, el director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, impartirà a l’Aula Magna de la Nau la conferència Cap a on van els drets humans en el segle XXI? La conferència i l’exposició formen part del cicle Drets en moviment que organitza el Centre Cultural la Nau amb motiu de l’aniversari de la Declaració universal dels drets humans. En aquest cicle,  que s’inclou en la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, de la Universitat de València, col·laboren la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, l’Aula d’Història i Memòria Democràtica i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València.

Dins de la programació esmentada, demà dimecres, 28 de novembre, la magistrada i experta en violència de gènere, Lucía Avilés, magistrada jutge del jutjat de primera instància i instrucció núm. 3 d’Arenys de Mar i cofundadora de la secció espanyola de la Internacional de Jutges Dones donarà la conferencia Els drets humans i els drets de les dones a l’Aula Magna del Centre Cultural la Nau (19 hores).

En desembre la programació continuarà. El dia 3, el catedràtic de dret civil i delegat per a la protecció de dades de la Universitat de València, Javier Plaza, donarà la conferència Drets en la societat digital; el dia 18, el periodista Manuel Jabois donarà la conferencia Mentides en l’era de la postveritat, i el dia 20 es projectarà el documental Esquerdes, del director Xuban Intxausti. Tots els actes començaran a les 19 hores. L’entrada és gratuïta.