La Nau acull l’acord dels sindicats sobre la competència lingüística del personal públic

  • December 28th, 2016
 
Acord Sindicat sobre Competencia Lingüistica del Personal Public

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha acollit aquest dimarts la signatura de l’acord que estableix la competència lingüística que ha d’acreditar el personal al servei de les administracions valencianes. El text ha estat presentat pel vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, i ha comptat amb el suport dels sindicats UGT-PV, CCOO PV i Intersindical Valenciana.

Han intervingut en l’acte els tres secretaris generals, Ismael Sáez, d’UGT-PV; Vicent Mauri, d’Intersindical Valenciana; i Paco Molina, de CCOO PV, els quals han agraït la presència de partits polítics i entitats presents en la signatura, que sempre s’han caracteritzat per la defensa de la cultura i de la llengua valenciana, i han convidat la resta de sindicats que se sumen. Així mateix, han instat el Consell a la inclusió de la competència lingüística com a requisit no com a mèrit en la nova llei de la funció pública valenciana. 

Els sindicats consideren que és un fet que les persones que utilitzen el valencià tenen encara notables dificultats per a rebre de l’Administració una atenció en els mateixos termes que tenen plenament assegurats les persones que empren el castellà. Per fer efectiu el dret recollit en l’Estatut d’Autonomia que qualsevol persona puga dirigir-se i ser atesa en les dues llengües oficials, han subscrit un pacte amb diverses accions a desenvolupar. Unes mesures que afectaran vora 190.000 persones.

Per assegurar la competència lingüística de totes les persones que treballen en l’Administració pública, el Govern de la Generalitat ha de garantir l’ensenyament del valencià i fomentar mesures de reciclatge. Als processos de selecció s’ha d’acreditar el coneixement del valencià en el grau que es determine reglamentàriament. 

Per a la provisió dels llocs de treball, els sindicats representatius del personal de cada administració negociaran la seua aplicació i els nivells de valencià mínims a exigir a cadascú. Excepcionalment, en l’àmbit sanitari i de la salut, si hi ha necessitat de personal i aquest no disposa de la competència lingüística acreditada, podran proveir els llocs de treball amb caràcter no definitiu, mitjançant un informe.

L’acord preveu que els nivells de coneixement lingüístic establits entraran en vigor en l’any de la publicació oficial de la Llei de la funció pública valenciana. Així mateix, Intersindical Valenciana, CCOO PV i UGT-PV ofereixen la seua col·laboració a la Generalitat per a fer efectives les bases del pacte i contribuir a la millora de l’Administració pública.

Acord de competència lingüística complet