La Nau acull la presentació de Cabanyal Íntim amb una valoració d'excel·lent per part del públic

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • April 24th, 2018
 
Imagen de la noticia

El Festival Cabanyal Íntim alçarà amb una extensa programació que pretén submergir a l'espectador en el territori de la Memòria, lema de la seua huitena edició, a través de les arts escèniques més experimentals. Amb una qualificació pròxima a l'excel·lent per part del públic, el festival segueix fidelitzant i captant a nous públics, incorpora enguany nous espais íntims, la llengua de signes en alguna representació i consolida la quarta entrega de Territori Performance. La 8a edició, programada del 10 al 20 de maig  comprén prop de 30 propostes escèniques, 20 d'elles estrenes absolutes.

Així ho ha desvelat l'equip de Cabanyal Íntim –Isabel Caballero, Jacobo Julio, Marta Borcha, Llanos Godes Medrano y Jéssica Martínez- en una roda de premsa celebrada en l'Aula Magna de La Nau moderada per Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València i en la que també ha participat Manuel Cuadrado, professor del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats de la Facultat d'Economia de la Universitat de València i Jose María Company, director del Departament de Màrqueting de Caixa Popular. L'acte s'ha iniciat amb una actuació de la companyia valenciana de María José Peris, Cent i la mare, com un aperitiu escènic del seu espectacle Ombres, l'estrena de la qual acollirà el festival.

El Refugi antiaeri del Grau i altres espais singulars

Els espectadors de la huitena edició festival podran gaudir enguany, com ha desvetllat l'equip del festival, “d’una suggeridora programació multidisciplinària que bussejarà en la Memòria en el seu sentit més ampli amb propostes que exploren en la memòria familiar, personal, col·lectiva, històrica, política, artística o la memòria lligada a la malaltia”. I ho faran a través de 10 peces breus de curta durada (30 min), quatre peces llargues (60 min), dos obres infantils i familiars, una sessió doble de dansa dins de l'espai Dansa Mutant, tres Íntims a la nit, al que se sumen les set accions d'art en viu de Territori Performance i un Íntim al Mercat. Junt amb la programació s'oferiran també dos passejos molt particulars que mostraran el barri des d'enfocaments molt diferents i una sèrie d'activitats paral·leles i gratuïtes amb taules de debat, accions col·lectives, classes obertes, lectures poètiques, etc.

A la intimitat de les cases del Cabanyal -llars que es converteixen cada any durant el festival en escenaris en els quals es representen les diferents propostes multidisciplinàries- se sumen enguany nous espais íntims. Exemple d'açò és el Refugi Antiaeri del Grau, espai de protecció arqueològica i bé de rellevància local, que es convertirà durant el festival en una emissora de radio amb públic en directe que ens traslladarà a 1937 amb Amparito te ampara, d'Antonia Bueno, programa en el qual coneixerem les reflexions de la societat del moment mentre fora sonen les alarmes per l'amenaça imminent de les bombes.

El Centre Especial d’Atenció als Majors CEAM serà el lloc en el qual es representarà Iaios, espectacle de Edu Borja i Teatre de Marionetes que recrearà, amb motiu de la celebració del Dia de l'Ancià, la vida de les persones en una residència, el seu sentit de l'humor i les seues ganes de viure. El Mercat del Cabanyal es convertirà per la seua banda en un gran escenari en el qual coneixerem a tres divertits personatges que interactuen amb el públic a través del joc teatral, les cançons i el ball, per a obrir-nos el bagul dels seus records amb el espectacle itinerant les Marujas, varices i raíces.

En aquesta 8a edició se suma també al festival La Mutant, espai que acollirà un programa doble de dansa: El Síndrome de Ausencia Inducida, de La Casa Amarilla i Trampantojo, d’Abel Martí Belda. Espais nous també són el Espai Miss Panamà, que acollirà Piedra i encrucijada, de la Compañía Hongaresa de Teatro, amb text i interpretació de Paco Zarzoso; i l'Estudi Intermitent que servirà d'escenari perquè Lü de Lürdes i Carlos Alcolea emocionen al públic familiar amb les històries de Nada es verdad ni mentira. El festival repeteix enguany dos espais molt emblemàtics per al barri com son el Col·legi Santiago Apòstol i la Societat Musical Poblats Marítims, entre uns altres.

Novetat d'aquesta huitena edició és la introducció del llenguatge de signes en un dels espectacles. Els espectadors amb discapacitat auditiva podran seguir la proposta amb la qual l'artista bilbaina Olatz Gorrotxategi arriba per primera vegada al Cabanyal Íntim: 43º13’44’’N, un quadern de bitàcola que mostra el resultat del procés de cerca de l'autora en la memòria familiar i col·lectiva.

Per la seua banda, Territori Performance es consolida amb la seua 4a edició com l'espai d'experimentació i avantguarda escènica de la ciutat de València. Un contenidor humà d'accions performatives i efímeres que alliberarà el seu art en les entranyes del Teatre El Musical en una sessió contínua de tres hores ininterrompudes protagonitzades per 7 artistes i/o col·lectius procedents de la geografia nacional i internacional.

 

Estudi de públic Cabanyal Íntim 

Fruit d'un conveni de col·laboració entre el festival i la Universitat de València, en l'acte s'han desvelat també els principals resultats de l'Estudi de Públic Cabanyal Íntim 2017 en el que s'analitza els hàbits culturals i la valoració del festival de la passada edició, a la que van acudir prop de 8.000 espectadors.

Com ha desvelat el coordinador d'esta investigació, el professor Manuel Cuadrado, la qualificació o nota mitjana que els espectadors van donar al festival va ser de 8,62, “el que suposa quasi un excel·lent”. Resulta també molt alta la intenció de tornar al festival en la pròxima edició, “mostrant l'enorme grau de satisfacció del públic assistent”. Junt amb això, el 96% dels espectadors del festival van assegurar tindre la intenció de recomanar-ho als seus coneguts, amics i familiars.

Cabanyal Íntim és un festival organitzat per Francachela Teatre, patrocinat per l’Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular, el Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València i amb la col·laboració del Teatre El Musical, La Mutant, el Centre del Carmen, l'EMT i Tyris.

More information: