La Nau acull un debat sobre el rigor científic de la Filosofia

 
L'Escola d'Atenes, de Rafael. A la Capella Sixtina.
L'Escola d'Atenes, de Rafael. A la Capella Sixtina.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir dimarts dia 6 de febrer el debat ‘Filosofia i Ciencia. Una frontera irreal’. En una societat marcada pels discursos científics i economicistes, la taula redona abordà la necessitat d’una disciplina, la Filosofia, que sol considerar-se erròniament ‘acientífica’.

En la taula redona intervindran: Jesús Conill, catedràtic de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València; Víctor Navarro, catedràtic jubilat d’Història de la Ciència de la Universitat de València i Ana Noguera, doctora en Filosofia i integrant del Consell Valencià de Cultura. El vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño moderarà un debat d’entrada lliure fins a completar-ne l’aforament.

El títol d’aquest acte rememora un dels més cèlebres assajos de Theodor W. Adorno, sobre l’actualitat de la Filosofia. En una societat travessada pels discursos sobre l’eficiència, el rigor, la recerca i el pragmatisme, aquest debat se centrarà sobre l’actualitat de la Filosofia pel que fa a la seua relació amb la Ciència, entesa aquesta en un sentit ampli -ciències socials, naturals, formals- com a paradigma del coneixement i fins i tot en ocasions, com a guia de l’organització social i política.

Cada vegada és més habitual – sobretot en àmbits educatius- donar per bé el prejudici que la Filosofia és un saber eminentment humanístic. D’acord amb els organitzadors del debat, aquest criteri parteix d’una mala comprensió d’aquesta disciplina, atribuint-li un vessant acientífic ingenu, com si la Filosofia fóra un simple joc de l’esperit ociós, un exercici per a diletants. Theodor W. Adorno va reclamar a la filosofia un acostament a les ciències.

Aquesta activitat s’inscriu en el cicle de debats de ‘Claustre Obert’, organitzat pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i el diari Levante-EMV.

 

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy