La Nau, seu d’una exposició de l’EMT sobre l’espai públic i la mobilitat sostenible

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • December 21st, 2017
 
Marta Román, Antonio Ariño, Begoña Pernas i Giuseppe Grezzi al Claustre de La Nau.
Marta Román, Antonio Ariño, Begoña Pernas i Giuseppe Grezzi al Claustre de La Nau.

L’Empresa Municipal de Transports de València (EMT), en col·laboració amb la Universitat de València, presenta al claustre del Centre Cultural La Nau l’exposició ‘Visca el carrer! La transformació de la mobilitat i l’espai públic’.

La mostra, que podrà visitar-se fins al 18 de març, té com a objectiu reflexionar sobre l’espai urbà a través d’experiències avantguardistes de ciutats com Pontevedra, Sant Sebastià, Barcelona, París i Nova York, i recordar com gairebé totes aquestes experiències reeixides van trobar resistències per la por al canvi.

Així, el Claustre de la Nau està totalment intervingut amb pancartes, vídeos, instal·lacions, fotografies de gran format… Un recorregut per deu espais sobre el paper, sempre en construcció, de les ciutats i la dimensió ciutadana dels espais urbans, que defensen figures de l’urbanisme internacional, com ara l’arquitecte danès Jan Gehl o l’activista nord-americana Jane Jacobs, les aportacions dels quals són presents en la mostra.

L’espai urbà està en constant transformació, i per això l’exposició tracta de centrar el debat en aquest procés de canvi i en la manera d’afrontar-lo. A través del recorregut proposat, la mostra presenta la discussió sobre el paper que li dóna la societat al carrer i quin ha de ser el seu protagonisme en la composició de la ciutat. Com a eix vertebrador, i de permanent debat, apareix la mobilitat i, al seu centre, el transport públic, el protagonisme del qual al carrer s’intensifica quan es produeix aquest canvi de paradigma i transformació.

Per explicar aquestes transformacions, la mostra no limita la seua mirada a la situació actual, sinó que amplia el seu focus a dècades anteriors per entendre el present i intentar fer projeccions de futur. En aquest sentit, i amb l’objectiu de dotar dels mecanismes necessaris que enriquisquen el debat, els responsables de l’exposició han intervingut el claustre de la Nau i el presenten com una enorme plaça on es viatja de la mort del carrer al seu cant a la vida.

Pancartes, vídeos, instal·lacions, fotografies en gran format i mostres d’intervencions a unes altres ciutats, són part de l’atractiu d’aquesta mostra que tindrà visites guiades, una sèrie de taules redones, conferències i un cicle de cinema.

L’exposició ha estat presentada el dia 20 de desembre al Claustre de La Nau amb les intervencions d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Giuseppe Grezzi, regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, i dues de les comissàries de l’exposició, Marta Román i Begoña Pernas.

Antonio Ariño ha manifestat que “l’exposició és una reflexió sobre l’espai urbà en un moment molt important com aquest” i ha afegit que la Universitat, com acadèmia pública, participa d’aquest projecte que es complementarà amb un programa molt divers d’activitats culturals. 

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha assenyalat la importància d’aquesta mostra i l’oportunitat que suposa per a València reflexionar sobre la ciutat que es vol. “València no és aliena al conflicte que representen aquests canvis —amb casos com el de l’avinguda de l’Oest, en què les postures entre veïns, comerciants i Mercat Central són diametralment oposades, i l’Ajuntament hi és al bell mig per proposar opcions sostenibles de consens—, i és molt interessant que la ciutadania puga veure’s reflectida en altres casos cèlebres d’altres ciutats que han acabat en èxit”, ha explicat. “A més, el muntatge fa que la visita siga amena i molt didàctica”, ha conclòs.

Una de les comissàries de la mostra, Marta Román, ha destacat que “l’exposició aborda el conflicte com una cosa inherent a l’espai públic i mostra que quan s’intenta evitar-lo –parcel·lant o separant usos i usuaris-, el que s’aconsegueix és esterilitzar-lo i buidar-lo de vida”. “A través d’aquest projecte abordem el que es juga una societat en l’espai públic. És allò que significa una societat”, ha conclòs Begoña Pernas.