La necessitat de crear espais de diàleg, clau per a fomentar els ODS en la docència universitària

  • Office of the Vice-principal for Equality, Diversity and and Inclusive Policies
  • February 4th, 2022
 

Amb més de 100 persones inscrites, els dies 25 i 26 de gener es van celebrar les Jornades ‘Reorientar la docència per a transversalitzar la sostenibilitat i els ODS’ en el Jardí Botànic de la UV.

Organitzades pel Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, a través de UVSostenibilitat i amb el suport de Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SPFIE) de la Universitat de València i el Jardí Botànic de la UV, les Jornades van reunir més de 100 professors i professores de la institució acadèmica amb interés per introduir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la formació universitària. 

Durant dos dies i repartits en sis taules, diversos experts i expertes es van reunir per a desgranar els 17 ODS i facilitar així al professorat la seua introducció en les seues classes.

Així, les jornades van comptar amb la participació de la vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat i catedràtica de Dret Processal, Elena Martínez; el professor Titular de Dret Constitucional, Rubén Martínez Dalmau, i la directora de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere i professora Titular del Dpto. d'Informàtica, Silvia Rueda, en la taula que agrupava els ODS 16, 17 i la Digitalització;

Dolors Corella, Premi Jaume I en l'apartat d'Investigació Mèdica 2018 i catedràtica en Medicina Preventiva i Salut Pública, Rosa Baños, catedràtica de Psicopatologia, i Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora de ONGD en la CVA, van ser les expertes en la taula dels ODS 1, 2 i 3.

Mentre que la professora contractada Doctora de Teoria de l'Educació i cap d’iniciatives en Sostenibilització Curricular, Toya Vázquez, la directora de la Unitat d'Igualtat, Amparo Mañés, i la tècnica d'Assessorament de UVdiscapacidad, Lali Jaén, van analitzar els ODS 4, 5 i 9.

La primera jornada la van tancar Pilar Rueda, delegada de la rectora per a Sostenibilitat i catedràtica d'Anàlisi Matemàtica, Alberto de la Guàrdia, tècnic superior de Medi Ambient, i Ernesto López, professor honorari en el Dpto. de Física de la Terra i Termodinàmica (ODS 6, 7 i 12). 

La segona jornada es va obrir amb la taula dels ODS 8, 10 i 11 que comptava amb el director del Jardí Botànic de la UV, Jaime Güemes, la professora titular de Filosofia del Dret i cap d’Iniciatives en Diversitats, Ruth Mestre, i la professora titular d'Economia Aplicada, Isabel Pla.

Finalment, la taula que va tancar les Jornades va estar formada per Fernando Valladares, professor d'investigació del CSIC i professor associat de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid, Juan Antonio Raga, catedràtic de Zoologia, i Olga Mayoral, doctora de Didàctica de les Ciències Experimentals i subdirectora del Jardí Botànic, referent als ODS 13, 14 i 15.

Entre les conclusions que van desenvolupar els i les assistents, es va destacar la necessitat de crear espais de diàleg on poder generar complicitats, oportunitats per a treballar colaborativamente entre diferents àrees de coneixement i compartir materials per a l'aula. Així mateix, es va proposar abordar les directrius de la CRUE per a la introducció de la sostenibilitat en el currículum i incorporar així els principis ètics, holístics, de complexitat, de glocalización, transversalitat i responsabilitat social universitària. 

En paraules de la vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, “en la Universitat, siga com siga l'especialitat, podem activar l'aprenentatge vinculat al propi context del compromís social i mediambiental, visibilitzar elements que solen quedar ocults, articular eines conceptuals plurals i no dogmàtiques, i així reorientar les nostres pràctiques d'investigació i docència”. Per part seua, la cap d’iniciatives en matèria de sostenibilitat curricular i coordinadora de les Jornades, Toya Vázquez, va agrair el gran acolliment que va tindre la formació en la comunitat universitària “en un context travessat per la intel·ligència artificial i la necessitat de transitar cap a la Sostenibilitat, alineant-nos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la implicació amb la sostenibilitat es fa necessària i urgent”. 

Aquestes jornades se sumen a altres iniciatives amb les quals el Vicerectorat vol impulsar la sostenibilitat entre la comunitat universitària, com són, entre altres, el Mercat Agroecològic, que se celebra tots els divendres en la Facultat d'Infermeria, o les Trobades per la Sostenibilitat, per a impulsar aliances entre el món empresarial i la universitat i teixit associatiu.