La societat valenciana recorda el professor Broseta

  • Office of the Principal
  • January 14th, 2021
 

La comunitat universitària, familiars i representants de la política recorden el catedràtic de la Universitat de València, Manuel Broseta, en el 29é aniversari del seu assassinat a mans d’ETA.

Membres de la comunitat universitària, familiars i representants de la política valenciana, encapçalats pel president de la Generalitat, Ximo Puig; la rectora de la Universitat, M. Vicenta Mestre; i el fill de l’homenatjat, Pablo Broseta; han participat al l’acte de commemoració.

Els assistents han recordat la figura del catedràtic de Dret Mercantil de la Universitat de València i han realitzar una ofrena floral sota el monument commemoratiu ubicat a l’Avinguda Blasco Ibáñez de València, lloc on va ser assassinat per la banda terrorista ETA quan sortia de la Facultat de Dret de la Universitat de València.

Manuel Broseta Pont va nàixer a Banyeres de Mariola en 1932 i va ser assassinat el 15 de gener de 1992. Va cursar els estudis de batxillerat a l’Institut Lluís Vives de València, i posteriorment estudià Dret a la Universitat de València, on es llicencià el 1955. Broseta va participar activament en la vida universitària. Fou degà de la Facultat de Dret, i va ser processat i absolt pel Tribunal de Orden Público franquista a causa dels seus articles en la premsa. Va dimitir com a degà el 1972 com a protesta per l’intent del Ministeri d’Educació de depurar per raons polítiques més de tres-cents professors i més de mil estudiants universitaris espanyols. El 1973 va ser el primer signant de la sol·licitud d’una càtedra de Llengua i Cultura valencianes a la Universitat de València.

Va obtindre la càtedra de Dret Mercantil de la Universitat de València, i va exercir com a advocat. Entre altres càrrecs, va ser membre del Consell d’Estat. La seua trajectòria política es va iniciar en la lluita contra el franquisme, i va presidir la Junta Democràtica del País Valencià. Posteriorment es va integrar en la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià. Fou elegit senador en les llistes d’UCD per València en les eleccions de 1979. Abandonà la política activa el 1982 i es dedicà en exclusiva al seu despatx professional i a la seua tasca docent en la Universitat de València. El 1991 va assumir la presidència del Consell de Cultura de la Ciutat de València. Entre les seues obres, destaca un Manual de Dret Mercantil de l’any 1971.