La tesi de la filòloga Diana Martínez, llegida en la Universitat, premi Funcas

  • Press Office
  • November 23rd, 2020
 
Diana Martínez.
Diana Martínez.

La filòloga Diana Martínez Hernández, de la Universitat de València, ha sigut guardonada per la seua tesi doctoral, la millor en la categoria d’Humanitats, amb el Premi Enrique Fuentes Quintana, dotat amb 8.000 euros.

Diana Martínez ha rebut el premi de la Fundació Funcas a la millor tesi doctoral d’Humanitats pel treball ‘L’expressió de la ironia en la coversa. Estudi fonopragmàtic en un corpus de parla semiespontània’, dirigida pel catedràtic de la Universitat de València Antonio Hidalgo i per la professora María Jesús Machuca.

La investigació fa un anàlisi dels indicadors acústic-melòdics de la ironia verbal en la conversa espontània. Així, se centra en factors derivats de les relacions interpersonals i en diversos aspectes psicosocials presents en la conversa. La tesi fa una contribució significativa a l’ensenyament i a l’aprenentatge en l’ús de la ironia en l’àmbit de l’Espanyol per a Estrangers (ELE), així com en l’àmbit del reconeixement automàtic de la parla, cosa que dota d’un major nivell de comprensió al llenguatge natural i fa més eficient la interacció home/màquina.

Nascuda a València i llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València, la seua tesi va ser qualificada com a Excel·lent Cum laude i Menció Internacional. Aquest 2020 ha rebut el premi extraordinari de doctorat per la Universitat de València.

En l’actualitat és professora interina d’Educació Secundària de Llengua Castellana i Literatura a la Comunitat Valenciana, lloc que compagina amb la seua tasca de direcció de Treballs de Fi de Màster a la Universitat Internacional de València (VIU) i de codificadora de textos per a la confecció del CORPES XXI de la Reial Acadèmia Espanyola.

Funcas ha lliurat els premis a les millors tesis doctorals del curs 2018/19 en les àrees de Ciències Socials, Ciències de la Salut, Enginyeria, Matemàtiques, Arquitectura i Física, i Humanitats. En total s’han presentat 500 treballs, el que suposa un increment del 24% respecte a l’anterior convocatòria. Les persones guanyadores del guardó pertanyien a les universitats de València, Cantàbria, Valladolid i Saragossa.

Els Premis Enrique Fuentes Quintana porten el nom d’un dels economistes de la segona meitat del segle XX amb major influencia acadèmica i social a Espanya. Catedràtic i jurista, la Hisenda Pública va ser el seu principal camp d’estudi. Fuentes Quintana (1924-2007) va ser director de l’Institut d’Estudis Fiscals i director general de Funcas, des d’on va llançar la revista Papeles de Economía Española a més de publicacions especialitzades en el sector financer. En 1977 va ser nomenat vicepresident del Govern per a Assumptes Econòmics i ministre d’Economia des d’on va promoure política i tècnicament els Pactes de la Moncloa. Va rebre nombroses distincions.