La Universitat de València acull el primer Congrés d'Universitats de la Serrania Celtibèrica

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • November 19th, 2021
 
Imagen de la noticia

Aquesta trobada pretén activar el desenvolupament d'aquesta interregió —que s'estén per les zones muntanyenques de les comunitats autònomes d'Aragó, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Comunitat Valenciana i La Rioja—, que s'ha convertit en la regió més despoblada d'Europa. S'ha reunit com a ponents a experts de l'acadèmia espanyola en aquest territori, que tractaran de dissenyar les més innovadores i millors solucions en nom d'un futur sostenible.

Aquest matí, a les 9.00 hores, ha arrancat, en el Rectorat de la Universitat de València, el primer Congrés RUSC “Despoblació i desenvolupament sostenible: activar la Serrania Celtibèrica”, organitzat pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València i la Xarxa d'Universitats Serrania Celtibèrica (RUSC).

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha inaugurat el congrés al costat de Jeannette Segarra, directora general d'Agenda Valenciana antidespoblament; Jorge Luis Vega, subdirector General d’Anàlisi, Planificació i Coordinació de la Direcció General de Polítiques contra la Despoblació (MITECO); Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat; i Joaquín Martín Cubas, president de la Xarxa d'Universitats de la Serrania Celtibèrica.

Els integrants de la taula inaugural han coincidit a assenyalar la necessitat de celebrar aquest tipus de trobades de cara a fomentar el desenvolupament social, econòmic i cultural dels territoris de la Serrania Celtibèrica; una zona que ocupa una extensió de 65.000 quilòmetres quadrats (més d'una desena part del territori del país) repartits entre cinc comunitats autònomes i travessada pel Sistema Ibèric. Se la coneix com ‘la Lapònia espanyola’, no perquè tinga un clima gèlid, sinó perquè la seua extremadament baixa densitat de població —menys de 7 habitants per km²— només és comparable a la d’eixa regió nòrdica.

El programa d'aquest congrés s'estén al llarg de la jornada del divendres i el dissabte. S'han programat diverses taules redones en les quals participaran especialistes de les 10 Universitats que compten amb campus en la Serrania Celtibèrica –Saragossa, Valladolid, Jaume I, Burgos, València, Castilla-La Mancha, Alcalá, Nacional d'Educació a Distància, Politècnica de València i La Rioja–. El congrés es retransmetrà en streaming, es pot seguir online fent clic ací

La primera taula serà moderada per Agustín Pablo Álvarez Herranz (UCLM), realitzarà un diagnòstic de l'estat actual i les estratègies de futur de la Serrania Celtibèrica. Participaran Francisco Burillo Mozota (UZA), Pilar Vargas Montoya (UR), Miguel Ángel de Zavala Gironés (UAH), Carlos Enrique Pérez González (UBU) i Jorge Hermosilla Pla (UVEG).

“Les claus de la dinamització econòmica en els territoris despoblats” és el títol de la segona taula redona que serà moderada per José Luis Ruiz Zapatero (UVA), en ella debatran Vicente Budí Orduña (UJI), Ana García Bernabéu (UPV), Consuelo Calafat Marzal (UPV), María Jesús Such Devesa (UAH) i Luisa Alamá Sabater (UJI).

La sessió vespertina començarà amb una anàlisi de la importància del medi ambient per al present i el futur de la Serrania celtibèrica. José María Álvarez Coque (UPV) moderarà el diàleg en el qual participaran Carolina Martínez Ruiz (UVA), Eduardo Rojas Briales (UPV), José Carpio Ibáñez (UNED), Francesc Hernández Sancho (UVEG) i Ximena Angélica Lazo Vitòria (UAH).

La jornada del divendres finalitzarà amb una taula redona sobre la cohesió social, i la seua importància per al desenvolupament de l'Espanya buidada. Dirigirà la xarrada Nuria Esther Pascual Bellido (UR), i aportaran els seus estudis sobre aquest tema les i els professors Amelia Calonge García (UAH), Salvador Peiró Moreno (UVEG), Ana Sales Ten (UVEG), María Jesús Funes Rivas (UNED) i Raquel Agost Felip (UJI).

El dissabte arrancarà la sessió matutina amb una taula redona, moderada per Delfín Ortega Sánchez (UBU), sobre el valor de la cultura i el patrimoni per a la Serrania Celtibèrica. Comptarà amb la participació de Joaquín Saúl García Marchante (UCLM), Carlos Sanz Mínguez (UVA), Josep Montesinos i Martínez (UVEG), María Dolores Teruel Serrano (UPV) i Pascual Rubio Terrado (UZA).

L'última taula de debat girarà entorn de la governança democràtica i la seua importància en el desenvolupament sostenible. Miguel Ángel Santed Germán (UNED) moderarà les intervencions de Fátima Martín Gómez de Carvallo (UVA), Agustín García Matilla (UVA), Ana Eulalia Aparicio Guerrero (UCLM), José Arnáez Vadillo (UR) i María del Carmen Lázaro Guillamón (UJI).

More information:

Images: