La Universitat de València acull Small World Initiative, un projecte de divulgació científica per a alumnat de secundària

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • December 14th, 2017
 
Esta imatge mostra els cursos de formació del projecte Small World Initiative als laboratoris de la Facultat de Biologia
Cursos de formació del projecte Small World Initiative als laboratoris de la Facultat de Biologia

La iniciativa, que té lloc en altres quinze països, pretén acostar la cultura científica i la recerca biomèdica a nivells educatius preuniversitaris per fomentar la vocació investigadora, mitjançant un projecte de recerca global en dues fases, que a la Universitat de València coordina el professor Sergi Maicas. En la primera, s’han format 66 estudiants de les facultats de Biologia i Farmàcia i en la segona aquests acudiran a deu instituts valencians a guiar la realització de diversos experiments.

En la primera fase experimental realitzada durant el mes de novembre s’han impartit tres cursos de formació als laboratoris de la Facultat de Biologia, coordinats per nou professors de microbiologia. Els estudiants han sigut seleccionats dels graus de Biologia, Ciències Ambientals, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Biotecnologia, Farmàcia, Ciència i Tecnologia dels Aliments i el màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica. 

En una segona fase, que es desenvoluparà entre els mesos de febrer i abril de 2018, l’estudiantat format amb els cursos (distribuït en 17 grups) es desplaçarà a deu centres de secundària per a desenvolupar les activitats contemplades en el projecte Small World Initiative (SWI). Així, l’estudiantat preuniversitari arreplegarà mostres de sòl plenes de microorganismes potencialment productors d’antibiòtics, les sembrarà, i les cultivarà en laboratori.

El projecte, que va sorgir a la Universitat de Yale (EUA) el 2012 com una estratègia per a fomentar la vocació per la recerca científica dels joves, emula el descobriment de la penicil·lina per Alexander Fleming i a més, tracta un problema apressant de salut: la necessitat de trobar nous antibiòtics eficaços contra les malalties infeccioses. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre aquest problema i ha proclamat des de 2015 la Setmana Mundial de Sensibilització sobre l’Ús d’Antibiòtics al mes de novembre.

A més, s’implementen dues activitats complementàries. En una, l’estudiantat universitari realitzarà una caracterització edafològica (estudi de la naturalesa i composició del sòl) de les zones de mostreig. En l’altra s’emprarà un sistema de recollida, processament i visualització de dades per a l’anàlisi de les mostres mitjançant una aplicació web que permetrà monitoritzar característiques com el pH, la temperatura i la humitat de les zones de mostreig.

En cinc dels centres de secundària involucrats en el projecte (IES Malilla, IES Benicalap, Col·legi Nostra Senyora del Pilar, IES Comarcal i IES Vicent Andrés Estellés) la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana els ha concedit una ajuda complementària (SWI: A la recerca de nous antibiòtics a les aules). Així mateix, la iniciativa SWI té aportacions dels centres de secundària implicats en el projecte (Col·legi San Juan Bosco-Salesianos, Col·legi San José de Calasanz, IES Sorolla, IES Sant Vicent Ferrer i IES Campanar).

La iniciativa té el suport del màster universitari en Història de la Ciència i Comunicació Científica i de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València.

 

Col·laboració universitària

La xarxa SWI@Spain es va crear a Madrid aquest juliol i el projecte Small World Initiative està sent implementat en l’àmbit valencià per les universitats de València, la Cardenal Herrera-CEU i la Universitat Miguel Hernández d’Elx. El projecte té l’ajuda RMD17-588566 SWI@VAL: Implantación en la Comunidad Valenciana de la Small World Initiative (Descubrimiento de antibióticos por crowdsourcing) mediante una estrategia de aprendizaje servicio concedida pel Vicerectorat de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa de la Universitat de València.

El projecte SWI València forma part del programa cApSa de la Universitat de València i del consorci d’universitats valencianes UVApS. El projecte cApSa agrupa i es constitueix en el lloc de debat, intercanvi d’idees i de promoció de les experiències del professorat i l’alumnat de la Universitat de València per a estudis de recerca en metodologia d’Aprenentatge i Servei (ApS). La iniciativa SWI té l’aval del Grup de Docència i Difusió de la Microbiologia de la Societat Espanyola de Microbiologia (SEM) i del Pla nacional de resistència a antibiòtics de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

 

Pàgines web:

http://swi.blogs.uv.es/

http://www.smallworldinitiative.org/

Images: