La Universitat de València aplega cinquanta creadors i cinquanta intel·lectuals en una exposició sobre la crisi del coronavirus

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • July 20th, 2020
 

La pandèmia del coronavirus està provocant una crisi sense precedents que afectarà totes les dimensions de l’existència. Alguns especialistes de diferents àmbits del saber han compartit les seues reflexions en articles d’opinió i entrevistes. La Universitat de València els ha recollit en una exposició que podrà visitar-se al Centre Cultural de la Nau. Cinquanta creadors valencians del disseny i la il·lustració presentaran obres gràfiques a partir d’una selecció de cinquanta textos d’especialistes nacionals i internacionals que han aparegut en mitjans de comunicació en què reflexionen sobre la crisi.

Coronacrisi i cultura: propostes de creadors valencians és una exposició que organitza el Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València en col·laboració amb la Direcció General de Patrimoni i Cultura de la Generalitat Valenciana i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València. La comissària de l’exposició és la dissenyadora valenciana Marisa Gallén, guardonada amb el Premi Nacional de Disseny de 2019.

En aquesta exposició el talent creatiu dels dissenyadors i els il·lustradors es posa al servei de la consciència sobre els desafiaments econòmics, socials, polítics i culturals que planteja la covid-19. En un primer moment, amb l’inici de la pandèmia, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València va seleccionar cinquanta textos d’autors que reflexionen sobre els aspectes més importants de la crisi. Després es va lliurar cada text a un dissenyador o il·lustrador perquè a partir d’ell creara una obra gràfica. Totes les obres s’han agrupat en sis blocs temàtics: societat, valors, política, ecologia, tecnologia i economia. Quant a la participació dels creadors s’ha procurat que fóra equilibrada quant al nombre de dones i d’homes, així com de creadors pertanyents a diferents generacions.

L’exposició es presenta en dues modalitats: una en línia (a la qual ja es pot accedir) i una altra presencial, al Centre Cultural de la Nau, de la Universitat de València. Els cinquanta creadors participants porten setmanes treballant i realitzant vídeos en què presenten i exposen les seues obres en tres moments de la seua creació. Així, es gravaran i s’emetran un total de cent cinquanta píndoles audiovisuals que ja es poden veure en el canal instagram del Centre Cultural de la Nau, de la Universitat de València, i que recullen el muntatge de l’exposició d’aquesta primera fase en línia.  

En una segona fase, com és habitual, es farà l’exposició presencial a la Sala Acadèmia del Centre Cultural de la Nau, de la Universitat de València. Això serà quan les mesures sanitàries nacionals i autònomiques i les instruccions de la Universitat de València  ho permeten (previsiblement, del 29 de setembre al 29 de desembre). 

Entre els creadors seleccionats estan Dídac Ballester, Boke, MacDiego, Pepe Gimeno, Cachete Jack, Dani Nebot, Ana Penyas, Paco Roca i Paula Sanz, entre altres; entre els intel·lectuals destaquen Adela Cortina, Noam Chomsky, María Ángeles Durán, Richard Florida, Edgar Morin i Richard Sennett.

Més informació sobre el projecte ací.