La Universitat de València atorga els seus premis MOTIVEM 2022 a les millors idees generades per equips d’estudiants i docents

  • Fundació Universitat-Empresa
  • July 11st, 2022
 
foto de grup MOTIVEM 2022

La Universitat de València ha atorgat els premis MOTIVEM 2022. Quatre han sigut les idees premiades: una aplicació dissenyada per a protegir els menors del ciberassetjament escolar mitjançant un algorisme lingüístic; l’eliminació de pesticides en aigües de rentada de fruita mitjançant filtres reutilitzables; un test de saliva no invasiu per al diagnòstic de malnutrició en xiquets; i una aplicació que analitza la sostenibilitat de la roba amb la informació de les etiquetes.

La Universitat de València ha atorgat els premis MOTIVEM 2022. Quatre han sigut les idees premiades: una aplicació dissenyada per a protegir els menors del ciberassetjament escolar mitjançant un algorisme lingüístic; l’eliminació de pesticides en aigües de rentada de fruita mitjançant filtres reutilitzables; un test de saliva no invasiu per al diagnòstic de malnutrició en xiquets; i una aplicació que analitza la sostenibilitat de la roba amb la informació de les etiquetes.

MOTIVEM es tracta d’una iniciativa, organitzada per la Universitat de València, a través d’ADEIT, que compta amb el suport econòmic de la Generalitat Valenciana i de la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank

Però, a més d’aquests quatre premis, dotats amb 1.400 euros cadascun, s’han atorgat 16 accèssits per a la resta d’idees finalistes, reconeguts amb 600 euros cadascun. En total, s’han entregat prop de 16.000 euros en premis a les millors idees, en les quals han participat estudiants i docents de tots els centres i facultats de la Universitat de València.

MOTIVEM es tracta d’una iniciativa, organitzada per la Universitat de València, a través d’ADEIT, que compta amb el suport econòmic de la Generalitat Valenciana i de la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, amb la finalitat d’estimular la creativitat i innovació dels estudiants universitaris.

Les quatre idees premiades

En Arts i Humanitats, MOTIVEM 2022 ha premiat una aplicació dissenyada per a protegir els menors del ciberassetjament escolar mitjançant un algorisme lingüístic de valoració de risc. Una idea que ha sigut coordinada pel professor Sergio Maruenda i pels estudiants Magdalena Barascu, Andrea García i Laura Mercé. En aquest equip es troba representada la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.

 

La idea ‘FemPlastIQs’ està dissenyada per a treballar per una economia circular: la nova vida del plàstic i que consisteix en l’eliminació de pesticides en aigües de rentada de fruita mitjançant filtres reutilitzables. Aquesta ha sigut la idea guanyadora en la branca de Ciències i ha sigut desenvolupada pel professor Héctor Martínez amb la col·laboració d’Enrique Javier Carrasco, i format pels estudiants Manel Feltrer, Daniela Fernández, Lucía Ferrer, Pablo Puchades i Alejandro Ramírez. En aquest equip es troba representada la Facultat de Química de la Universitat de València.

En la branca de Ciències de la Salut la idea ‘SIALOtest’ ha sigut la premiada. Un test de saliva no invasiu, fiable i ràpid per al diagnòstic de malnutrició en bebés i xiquets. Aquesta idea ha sigut coordinada per la professora María Micaela Molina i formada pels estudiants María Isabel Blanco, Marcos Gómez i Nerea Honrubia. En aquest equip es troben representades la Facultat de Ciències Biològiques i la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València.

La idea ‘Aliud’, una app que analitza la sostenibilitat de la roba amb criteris objectius presents en la informació de les etiquetes i certificacions, ha sigut la guanyadora en la branca de Ciències Socials i Jurídiques. Ha sigut desenvolupada per la professora Ángela Martín-Pozuelo, amb la col·laboració dels professors Naiara Escriba, Mónica Gandia i Rafael Moll, i els estudiants Pedro Domingo, José Luis Ibarra i Óscar Orta. En aquest equip es troben representades la Facultat de Ciències Socials, la Facultat de Dret, la Facultat d’Economia i Facultat de Farmàcia de la Universitat de València.

La branca d’Arquitectura i Enginyeria ha quedat deserta.

Professorat i estudiantat, un tàndem innovador
Durant l’acte de lliurament dels premis, la presidenta del Consell Social i d’ADEIT, María Emilia Adán, ha subratllat la importància d’aquesta iniciativa per a ADEIT i de la col·laboració entre docents i estudiantat, als quals ha agraït l’esforç per participar en aquest programa. MOTIVEM «es tracta d’una iniciativa especialment significativa per a la nostra Fundació, ja que entronca amb la nostra missió i raó de ser: la formació, la innovació, l’ocupabilitat i, sobretot, la cooperació».

Durant l’acte de lliurament dels premis, la presidenta del Consell Social i d’ADEIT, María Emilia Adán, ha destacat l’aposta per la interdisciplinarietat dels equips com un altre dels «grans encerts» del programa. «Cada any, els participants destaquen el valor d’aquest factor, que els permet intercanviar idees i comprovar la riquesa de les diferents mirades per a propiciar la creativitat», ha remarcat la presidenta d’ADEIT.

La rectora de la Universitat de València, María Vicente Mestre, ha manifestat el seu «especial afecte» a aquesta iniciativa perquè –ha dit– va participar en la seua posada en marxa des de la seua creació en 2014. Ha volgut reconéixer la labor de la Fundació ADEIT en la seua organització i desenvolupament i ha agraït al professorat de la Universitat de València el seu compromís amb aquest programa, «més enllà de les seues obligacions docents».

A més, han participat en la inauguració vicerectora d’Innovació i Transferència, Rosa María Donat, i la directora de Banca d’Institucions de CaixaBank, Ana María Miñana, qui ha subratllat l’aposta de la Fundació “la Caixa” i CaixaBank amb aquest programa. «Compartim, entre les nostres línies estratègiques, els objectius de MOTIVEM i, especialment, el compromís amb l’ocupabilitat dels nostres estudiants».