La Universitat de València celebra l’acte d’obertura del nou curs acadèmic

  • Office of the Principal
  • September 6th, 2019
 

Al seu discurs, la rectora M. Vicenta Mestre ha remarcat la “necessitat d’un pacte per l’educació pública; un pacte per la universitat pública; i un pacte per la investigació, per tal de no perdre, com ha estat una constant històrica a Espanya, el ritme que ens ha aproximat, amb molts menys recursos, a les societats més avançades”.

El Paranimf de l’edifici històric de La Nau ha acollit el Solemne Acte d’Obertura del Curs Acadèmic 2019-2020, en una cerimònia que ha estat presidida per la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco José Mora; la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; la Presidenta del Consell Social, M. Emilia Adán; i el rector de la Universitat Miguel Hernández, Juan José Ruiz.

A l’acte han assistit el president de les Corts Valencianes, Enric Xavier Morera; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez; el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, el president de la Diputació de València i alcalde de Faura, Antoni Gaspar; el vicepresident de la Diputació de València i Alcalde de Burjassot, Rafael García; la diputada provincial i alcaldessa d’Anna, Pilar-Teresa Sarrión; i la vicealcaldessa de València Sandra Gómez; així com una àmplia representació de la societat valenciana.

En la seua intervenció, la rectora M. Vicenta Mestre ha volgut recordar que aquest any la Universitat de València celebra el seu 520 aniversari i ha aprofitat per recordar “totes les persones que al llarg d’aquesta dilatada història han contribuït a fer realitat la Universitat de València actual.” I també ha volgut fer un “Record especial a totes les que deixaren la seua vida en defensa de la ciència, de la llibertat i de la democràcia; a totes les víctimes de la intolerància i, també a totes les víctimes de la violència de gènere.”

La rectora també ha remarcat que la situació de la universitat pública a Espanya, i per tant, la de la Universitat, es troba immersa en una etapa post-crisi en la que, tot i la lleu millora dels darrers anys, no s’han recuperat els nivells previs a la profunda crisis econòmica, financera i fiscal. I front aquesta situació, la Universitat de València ha aconseguit progressar i situar-se com una de les millors universitats del món.

Mestre ha remarcat la “necessitat d’un pacte per l’educació pública, per cohesionar els diferents nivells formatius; un pacte per la universitat pública, per enfortir el que ha estat la major font de progrés social de la nostra història; i un pacte per la investigació, per tal de no perdre, com ha estat una constant històrica a Espanya, el ritme que ens ha aproximat, amb molts menys recursos, a les societats més avançades”.

Es pot llegir íntegrament el discurs de la rectora al següent enllaç.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha recordat que “un dels nostres reptes més urgents és un nou pla de finançament per dotar a les universitats d’una situació més estable”. A més, també ha anunciat la creació d’un organisme d’excel·lència científica que servirà per a incrementar la quantitat i qualitat de la innovació científica de la nostra societat.

La secretària general de la Universitat, M. Elena Olmos, ha enunciat les principals fites del curs acadèmic 2018-2019, afirmant que en 2018 hi ha hagut un lleuger augment del professorat funcionari, però es continua per sota del volum i proporció del professorat estable que hi havia el 2012, com a resultat de l’aplicació d’una insuficient taxa de reposició que impedeix a les universitats públiques dotar-se d’una plantilla permanent adequada.

Es pot llegir íntegrament la memòria del curs 2018-2019 al següent enllaç.

La professora de la Universitat de València i catedràtica en Sociologia i Antropologia Social, Josepa Cucó i Giner, ha sigut l’encarregada en llegir la lliçó magistral “Els folkloristes valencians. Paradoxes, tòpics i realitats”, on ha reflexionat sobre els orígens i tradicions folklòriques de la nostra terra i la nostra cultura valenciana.

Es pot llegir íntegrament la lliçó magistral al següent enllaç.