La Universitat de València convoca una mesa de negociació i demana que durant el diàleg cesse la vaga de professorat associat

  • Press Office
  • February 2nd, 2018
 
Vista exterior d'un aulari de la Universitat.
Vista exterior d'un aulari de la Universitat.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va anunciar dimarts 30, durant el Consell de Govern, l’inici de negociacions davant les reivindicacions de professorat associat, i va demanar que durant el diàleg cesse la vaga iniciada dilluns. El rector va manifestar que comparteix les reivindicacions del professorat associat, però va proposar millores que no depenen únicament de la Universitat, sinó de modificacions legals i de canvis pressupostaris que excedeixen les competències de la institució.

Esteban Morcillo va presentar davant els membres del Consell de Govern un complet informe de la situació. Va explicar que l’assemblea del professorat associat va instar a la vaga amb data de 23 de gener, una convocatòria que presenta alguns “dubtes formals”. Aquest dijous, 1 de febrer, va celebrar-se una Mesa Negociadora amb participació de representants sindicals i del Consell de Direcció.

El rector també ha enviat una carta al conseller d’Educació per tal d’informar-lo de la vaga que es desenvolupa des de dilluns, i demanar-li el seu compromís i implicació.

Esteban Morcillo dóna suport a les reivindicacions del col·lecció convocat de la vaga, i va afegir que, tot i que la Universitat de València sempre ha fet un ús ajustat a dret de la figura de professor associat, s’ha realitzat en totes les universitats públiques espanyoles un “abús” d’aquesta figura en els darrers anys, a causa de la legislació actual i de la taxa de reposició, que ha incrementat la precarietat en el PDI. El rector es va mostrar favorable a introduir noves figures de contractació del personal no permanent (com per exemple “el professorat de substitució” que ja existeix en alguna comunitat autònoma).

De moment, en el pressupost de la institució per a 2018 ja s’inclou un increment de despesa per tal de substituir 60 places de professorat associat per places d’ajudant, que tripliquen la càrrega docent i, en conseqüència, la retribució.

Una assemblea de professorat associat de la Universitat de València està realitzant una vaga per reivindicar una remuneració digna, la creació d’una nova figura contractual, el reconeixement de l’experiència docent i investigadora, la creació de noves places de professorat, i l’aplicació de les millores (en estabilitat i reducció de crèdits de docència) aconseguits per la resta del PDI.

El gerent, Joan Oltra, va informar que el seguiment de la vaga el primer dia (dilluns 29 de gener) ha estat del 19,60% en les classes i del 15,62% en les tutories, sempre segons dades molt provisionals.

Carrera professional

En la sessió es va aprovar l’acord d’abonament de la carrera professional del personal d’administració i serveis de la Universitat. Segons l’acord, el PAS de la institució acadèmica cobrarà amb efectes de 1 de gener de  2018 el 100% dels trams de carrera professional que corresponen a cada treballador. Aquesta millora equipara el PAS de la Universitat amb la resta de funcionaris de l’Administració autonòmica valenciana.

El rector, Esteban Morcillo, va manifestar que l’acord ompli de satisfacció tota la comunitat universitària, no únicament el PAS. Els representants sindicals varen intervindre per a felicitar-se d’aquest acord i varen expressar el seu agraïment a l’actual Consell de Direcció per la seua sensibilitat en la qüestió.

Condol institucional

En el seu informe, el rector va expressar el condol institucional per la mort recent de persones de la comunitat universitària. Es tracta de la professora jubilada del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Facultat de Magisteri Concepción Císcar Misfud; el professor del Departament de Química Inorgànica, i secretari de l’Institut de Ciències dels Materials, Fernando Sapiña Navarro; i el professor del Departament d’Infermeria Vicente Tormo Maicas.