La Universitat de València ha investit Doctora "Honoris causa" a la catedràtica Ilona Selma Kickbusch

  • Web and Marketing Unit
  • March 27th, 2023
 

El passat divendres 24 de març va tindre lloc en el Paranimf de l'emblemàtic edifici de La Nau la investidura de la catedràtica i experta en salut global Ilona Selma Kickbusch com a doctora “Honoris causa” per la Universitat de València.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, va presidir el solemne acte, i el catedràtic del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, José María Martín Moreno, va ser l'encarregat de llegir la laudatio. A la investidura va assistir una àmplia representació del Consell de Direcció de la Universitat, gran part dels degans i deganes de la institució, així com també membres i representants dels diferents col·lectius de la comunitat universitària.

El lliurament d'aquest reconeixement com a Doctora “Honoris causa” a Ilona Selma Kikbusch per part de la UV ha sigut impulsat des de la pròpia Universitat a conseqüència del seu indubtable lideratge en el camp de la promoció de la salut i pel seu paper destacat en el món de les ciències polítiques i la sociologia, tot des d'una perspectiva feminista.

La Doctora en la seua lectio ha aprofitat per a parlar sobre la importància de la transformació digital de la salut i la convergència entre la salut digital i la salut púbica, destacant el paper que això ha tingut durant la pandèmia de la COVID-19. A més, va reflexionar entorn de si hem de pensar en la transformació digital com un determinant multidimensional de la salut, si s'ha d'ampliar la comprensió de la solidaritat en la salut per a incloure la solidaritat de les dades i si hauríem de desenvolupar un concepte de ciutadania sanitària digital.

La lectio completa de la Dra. Ilona Selma Kickbusch es pot llegir completa ací.

Pel seu costat, la rectora de la Universitat de València ha destacat en el seu discurs que aquesta distinció com a Doctora “Honoris Causa” la rep “una dona compromesa, a més d'una científica que no sols ha investigat sinó que, com publicava l'any 2017 la prestigiosa revista “The Lancet”, té una 'distingida carrera en l'Organització Mundial de la Salut, el Govern i l'acadèmia, trajectòria que ha contribuït a modelar la salut global”. Durant la seua intervenció Mestre ha parlat també de la presència i la importància que tenen les ciències de la salut en la UV.

Es pot accedir al discurs complet de la rectora Mª Vicenta Mestre ací.

El catedràtic del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública José María Martín Moreno com a encarregat de llegir el laudatio ha realitzat un repàs per tota la trajectòria de la Doctora, esmentant la seua gran labor en diferents camps i àrees de la ciència i del pla social i les múltiples distincions que ha rebut per la seua labor.

Per a llegir el laudatio del catedràtic José María Martín, faça clic ací.

 

Ilona Selma Kickbusch

Ilona Kickbusch (Munic, 27 d'agost de 1948) és una científica política alemanya més coneguda per la seua contribució a promoció de salut i salut global. És professora adjunta en l'Institut de Llicenciat d'Internacional i Estudis de Desenvolupament, Ginebra.​ En 1981 es va graduar en la Universitat de Constança, Alemanya, amb un PhD en Ciència Política. Durant la seua llicenciatura, es va relacionar amb la Friedrich Ebert Fundation.

Actualment és catedràtica emèrita del “Graduate Institute of International and Development Studies” de Ginebra, Suïssa; Investigadora principal i copresidenta de la Comissió de la revista The Lancet sobre el Govern del Futur de la Salut 2030 abordant el repte de com créixer en un món digital; Copresidenta del Consell de la Cimera Mundial de la Salut (“World Health Summit”); Assessora del Director General de l'OMS; Membre del Consell de l'OMS sobre Economia de la Salut per a Tots; Vocal del Grup d'Assessorament Polític del Moviment per la Sanitat Universal (“Universal Health Coverage”); Vicepresidenta del Fòrum Europeu de la Salut de Gastein; Fundadora i promotora de la Xarxa de Joves Líders per la Salut; Fundadora i promotora de la Xarxa Europea de Ciutats Saludables; Membre del Consell Assessor de Dones en

Salut Global (“Women in Global Health”); a més de Directora científica de la Xarxa de Líders de la Salut Sciana “The Health Leaders Network” (en la qual jo tinc l'honor de co-presidir, al costat d'ella, la cohort 5 d'aquest programa, 2022-2024).

La professora Ilona Kickbusch ha contribuït a un completíssim camp d'investigació sociològica i de salut plasmat en centenars de publicacions en llibres i revistes internacionals avaluades per parells i la seua labor va quedar internacionalment reconeguda i sintetitzada per la molt prestigiosa revista The Lancet quan el 3 de juliol de 2017 va publicar l'article titulat “Ilona Kickbusch: global health reformer” (“Ilona Kickbusch: reformadora de la salut mundial”) glossant la seua enorme contribució a la salut mundial.