La Universitat de València lidera un projecte europeu per a potenciar la creativitat a través de la IA, dotat amb 7 milions d’euros
La Universitat de València dirigirà el projecte AI-SECRETT, una nova iniciativa destinada a fomentar les habilitats digitals avançades i la innovació centrada en l’ésser humà a través de la intel·ligència artificial (IA). El professor d’Economia Aplicada i director del grup Econcult, Pau Rausell, és el coordinador científic del projecte a la Universitat de València.
15 de july de 2025
Amb 7,2 milions d’euros de co-finançament en el marc del Programa Europa Digital (DIGITAL-2024-ADVANCED-DIGITAL-07) AI-SECRETT és un projecte de 4 anys dissenyat per a crear una nova generació de professionals amb habilitats digitals capaces d’impulsar la triple transició digital, ecològica i social d'Europa.
Dirigit per la Universitat de València (Espanya), el consorci AI-SECRETT reuneix 23 socis de 12 països de tota Europa, que abasten universitats, centres d'investigació, pimes, autoritats del sector públic i organitzacions culturals.
“AISECRETT pretén formar una nova generació de professionals perquè utilitzen la Intel·ligència Artificial per a millorar les seues capacitats creatives i posar-les a treballar per a complir amb la triple transició europea; digital, ambiental i social”, explica el professor Pau Rausell, coordinador científic del projecte a la Universitat de València.
El consorci AI-SECRETT és una xarxa diversa i interdisciplinària de socis europeus que combina experiència acadèmica amb coneixements pràctics del sector privat, institucions culturals i governs regionals, entre els quals s’inclou la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana.
Altres socis estan radicats a Itàlia, Alemanya, Grècia, Suècia, Finlàndia, Bèlgica, Portugal, França, Noruega, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, i el Regne Unit. AI-SECRETT està en una posició única per a generar un impacte ampli i transfronterer i establir un nou estàndard per a l’educació en IA a Europa.
AI-SECRETT contribueix directament a complir amb els Objectius de la Dècada Digital, l’aspiració dels quals és aconseguir 20 milions d’especialistes en TIC per a 2030, garantint al mateix temps l’equilibri de gènere i la inclusió digital. La proposta també s’alinea amb el Pacte Verd Europeu i Nova Bauhaus europea.
El projecte inclou la impartició de dos edicions anuals d’un programa de màster en línia sobre IA per a la creativitat en suport de la triple transició (digital, ecològica i social) de set indústries verticals de la UE fins al 2030 i més enllà. El model formatiu té una estructura modular basada en microcredentals i a més promourà activitats pràctiques extracurriculars, com escoles d’estiu i hivern, esdeveniments de networking, pràctiques i oportunitats de mentoring.
El projecte també pretén enfortir i consolidar una xarxa paneuropea (denominada AISTEAM) sobre l'ús creatiu de la IA i que serà liderada per la Generalitat Valenciana i que conformarà una comunitat d’aprenentatge que actue com a instal·lació de millora del coneixement distribuït i plataforma de generació d'innovació. El centre estarà ubicat virtualment en la Generalitat Valenciana i comptarà amb el suport tàctic del Consell de Lisboa, que compta amb una àmplia experiència i coneixements en aquest àmbit.
L'equip de la Universitat de València està conformat per investigadores i docents de departaments d'Economia, però també de Psicologia, Humanitats Digitals, Comunicació o Enginyeria Electrònica, entre altres.