La Universitat de València participa en la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives

  • Information and Promotion Service for Students - Blasco Ibáñez
  • April 27th, 2021
 
Àngels Grimalt Vives, Abril Peidro Llompart i Yassin El Bouzaydy El Gueddari.
Àngels Grimalt Vives, Abril Peidro Llompart i Yassin El Bouzaydy El Gueddari.

Del 27 d’abril al 7 de maig se celebra, en línia, la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives amb el tema «L’actual sistema educatiu garanteix el progrés de les persones?». Hi participen estudiants de 14 universitats de Catalunya, País Valencià i Illes Balears. L’equip de la Universitat de València està format per Yassin El Bouzaydy El Gueddari, Abril Peidro Llompart i Àngels Grimalt Vives, i han estat preparats pel professor Andreu Sentí.

L’estudiantat participant en la Lliga de Debat haurà de defensar al llarg de la competició  tant la posició “a favor” com “en contra” al voltant de la mateixa qüestió. Durant els tres primers dies es desenvoluparà la fase eliminatòria. Dimecres 5 de maig tindran lloc les semifinals, i serà divendres 7 de maig quan es dispute la final entre els dos millors equips. Enguany, per primera vegada, la competició d’oratòria es desenvoluparà amb un format virtual. Els equips estaran formats per entre 2 i 6 estudiants (a banda del capità/na) i els debats tindran una durada de màxim 16 minuts.

L’equip de la Universitat de València està format per alguns dels membres de l’equip guanyador de la fase local del curs passat: Abril Peidro Llompart, estudiant del grau en Periodisme, Àngels Grimalt Vives, estudiant del grau en Sociologia, i Yassin El Bouzaydy El Gueddari, capità de l’equip i estudiant del grau en Medicina. El professor Andreu Sentí s’ha encarregat de formar-los i acompanyar-los durant els mesos de preparació on s’han hagut de documentar sobre el tema de debat, preparar les tesis que els permetran defensar ambdues posicions i millorar habilitats comunicatives com la fluïdesa, la capacitat d’improvisació o l’expressió no verbal, criteris clau que el jurat de la competició tindrà en compte en valorar els enfrontaments dialèctics.

A més,  atès el format telepresencial de l’activitat en la present edició, els participants de la Lliga de Debat Universitària han tingut l’oportunitat de formar-se en oratòria digital mitjançant un taller Fòrum Vives impartit per Fani Grande. La guionista, bloguera, escriptora i professora de comunicació eficaç va centrar la sessió formativa en les eines i estratègies necessàries per desenvolupar amb èxit un discurs públic i oral en l’entorn digital. En concret, va posar l’accent en aspectes com el context i l’entorn de la comunicació en línia, la gestió de les emocions i la marca personal, les particularitats de l’oratòria en canals digitals, la comunicació no verbal i la prevenció de riscos del directe, entre d’altres qüestions.

Els participants d’aquesta edició de la Lliga estudien a les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Illes Balears, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Vic-Central de Catalunya. Les branques de coneixement de les que provenen són: Ciències Socials i Jurídiques (71%), Enginyeries i Arquitectura (12%), Arts i Humanitats (11%) i Ciències de la vida (6%). Pel que fa al sexe, un 55% són dones i un 45% homes.

La Lliga de Debat Universitària és una competició dialèctica entre equips d’estudiants universitaris que debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Des de l’any 2005, la competició fomenta entre l’estudiantat universitari l’ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l’anàlisi crítica i l’argumentació. L’activitat, organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.  A la Universitat de València està gestionada pel Servei d’Informació i Dinamització (Sedi).


L’IES Ramon Llull es proclama subcampió de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

El centre representant de la Universitat de València en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, l’IES Ramon Llull de València, es va proclamar divendres, 23 d’abril, subcampió d’aquesta competició en el nivell pre-universitari. L’equip format per Clara Chiner Renales, Marcos Ezpeleta Forn, Lucia Felipe Nieto, Patricia Fernández Adrián, i Sílvia Ors Diéguez (millor oradora de la fase local de la UV), amb el professor Enric Senabre com a capità, va arribar a la gran final on es va enfrontar a l’Escola Ginebró, representant de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, equip que es va proclamar finalment campió.

Sota el lema «És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?», l’equip representant de la Universitat de València aconseguí demostrar les seues habilitats d’oratòria i dialèctica, superant la fase local, la fase eliminatòria i les semifinals amb excel·lents puntuacions.

És la primera vegada que, donades les circumstàncies, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat se celebra en línia. És una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius (d’edats compreses entre els 15 i els 18 anys) de diferents centres docents, debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu de la Lliga és fomentar les competències transversals de l’estudiantat mitjançant l’ús de la paraula. Aquesta lliga, que naix a partir de l’experiència de la Lliga de Debat Universitària (LDU) sota l’impuls de la Xarxa Vives d’Universitats i de la Federació Escola Valenciana, està coordinada a la Universitat de València pel Servei d’informació i Dinamització (Sedi).