La Universitat de València torna a obrir les portes al món de les arts escèniques

  • UV General Foundation
  • February 26th, 2021
 
Un moment de l'obra 'MAMA' de La Lola Boreal.
Un moment de l'obra 'MAMA' de La Lola Boreal.

La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau reprén l’activitat en el segon quadrimestre del curs amb la nova programació de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València, que inclou més d’una desena d’espectacles de teatre, dansa, mostres universitàries, filmografia i la Gira d’Escena Erasmus. El primer d’aquests serà ‘MAMA’, de La Lola Boreal, que estrenarà una nova versió per a sala els dies 3 i 4 de març.

‘MAMA’ arrancarà amb la temàtica que articula la programació d’aquesta primavera: la perspectiva de gènere. Creada per quatre artistes valencianes, aquesta peça de dansa interdisciplinària està inspirada en l’experiència del càncer de mama de la mare d’una de les creadores, Noelia Arcos. És una obra que, a partir de la mama com a símbol icònic i representatiu de la feminitat, aborda la relació maternofilial, la censura i la malaltia a través del cos femení de les intèrprets. A més, La Nau de la Universitat acollirà l’estrena d’una nova adaptació de l’obra: la versió estesa per a sala d’un espectacle que va nàixer per a ser representat al carrer i en espais no convencionals.

“És una programació variada, si bé és cert que la figura de la dona acapara bona part dels espectacles. No obstant, tot el que es posa de relleu en el disseny d’aquest programa és important: des del tema de la inclusió social, a través de la proposta artística de La Lola Boreal en el Festival Dansa València amb ‘Rodem?’, fins a les mostres dels tallers de teatre universitari, passant per les produccions pròpies del grup de teatre de la Universitat, ASSAIG, i d’Escena Erasmus València amb la Gira 2021 de Les Europes Menudes”, assenyala la directora de l’Aula d’Arts Escèniques de la UV, la professora Laura Monrós.

Així doncs, d’una banda, les dones seran les protagonistes mitjançant els diversos espectacles que es presentaran entre març i juny a la Universitat de València: l’‘Antígona’ de Sòfocles pujarà a escena de la mà de Grupo Komos (23, 24 i 25 de març); i una professora serà el personatge principal de l’obra ‘Demà no hi ha classe’ de Toni Tordera i Juli Disla, amb direcció de Jaume Pérez, destacant la importància de la tasca docent, representada per una dona, per a l’èxit de les societats democràtiques, lliures i progressistes (21 i 22 d’abril); Rocambolesc Teatre interpretarà ‘No olvidéis sus voces’, un espectacle teatral on Aarón Sánchez, mitjançant les històries de moltes dones, reflexiona i analitza el passat col·lectiu i personal des dels anys 40 amb la Guerra Civil i el franquisme fins a arribar a les seues conseqüències en el present; Patricia Pardo és guionista, directora i intèrpret, juntament amb Guadalupe Sáez, de ‘Cul Kombat’ (5 i 6 de maig), un al·legat per a l’eliminació de la “sexificació” i dels gèneres com a horitzó; i, escrit, dirigit i interpretat per dones, el drama sonor ‘¡Agua!’ (12 i 13 de maig) farà memòria històrica amb una posada en escena que compta amb la col·laboració de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la UV.

Així mateix, la Universitat tornarà a acollir el Festival Dansa València de l’Institut Valencià de Cultura (del 13 al 16 d’abril) que, aquesta vegada, serà interpretat per La Lola Boreal amb la proposta artística ‘Rodem?’, una peça de dansa teatre que acostarà el públic a la realitat de la diversitat funcional, qüestionant, amb una mirada àcida i humorística, la visió social i personal sobre els usuaris de cadires de rodes.

Produccions pròpies UV
Aquesta mateixa programació inclou l’estrena de la nova producció d’ASSAIG (Grup de Teatre de la Universitat de València). Amb el títol ‘La Benvinguda-això és el que hi ha’, Sara Acámer, Núria Martín i Pep Sanchis han escrit un guió cinematogràfic per a presentar el primer llargmetratge del grup de teatre de la UV, que tindrà lloc a la Sala Matilde Salvador de La Nau els dies 10, 11 i 12 de març.

Per la seua banda, la nova obra d’Escena Erasmus València, ‘Europa en un viatge’, debutarà els dies 18, 19 i 20 de maig, també a La Nau. Es tracta de l’estrena de la Gira 2021 de Les Europes Menudes, el projecte Erasmus del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València i la Diputació que recorrerà les comarques valencianes, traslladant així el concepte d’Europa a tots els racons de la Comunitat. Guionitzat per Daniel Tormo, Isabel Martí, Gemma Miralles i Guada Sáez, amb direcció de Josep Valero, l’espectacle aprofitarà l’avinentesa de l’Any Europeu del Ferrocarril per a centrar l’atenció sobre com els viatgers han forjat la identitat cultural europea.

Per últim, l’alumnat format en els tallers de teatre universitari de la Universitat de València durant el curs acadèmic protagonitzarà les dues mostres que s’exhibiran enguany. D’una banda, del 18 al 21 de maig, la creació col·lectiva dirigida pels professors i actors Pep Sanchis i Josep Valero, que indagarà en noves vies de creació i de treball; i, d’una altra, la posada en escena del taller de gent major, de l’1 al 4 de juny, que dirigeix el professor Tono Berti.

Tota la programació tindrà lloc a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau i, com és habitual, cada dimecres, el públic podrà participar en un col·loqui amb les companyies teatrals en acabar la funció.

Les entrades als espectacles es poden reservar amb antelació en La Tenda de la Universitat ubicada a La Nau i als diferents campus, o per via online a través de l’aplicació https://events.fundacio.es/o/5

More information: