La Universitat edita una indagació de Josep Piera a partir de l’obra i la figura del poeta Joan Vinyoli

  • August 24th, 2016
 
Portada del llibre

‘Mai no és tard. Vinyoliana’ és el títol del darrer llibre de Josep Piera, editat per Publicacions de la Universitat de València. Es tracta d’una evocació de la figura i de l’obra de Joan Vinyoli, que Piera realitza a partir de la reconstrucció de la seua relació personal y com a lector de l’obra del poeta català. Josep Piera, però, va més enllà, i recrea l’ambient cultural dels darrers 50 anys.

A partir d'una conversa amb Jordi Llavina en la qual s'invocava la proximitat del centenari de Joan Vinyoli (1914-2014), Josep Piera va iniciar una prolongada indagació sobre la seua relació amb el poeta: la correspondència, els llibres de Vinyoli i els fragments d'una conversa intermitent que van mantenir entre 1978 i 1981. Llavors Vinyoli tenia una seixantena llarga d'anys. Piera ara havia arribat a una edat semblant, la de la maduresa definitiva. La indagació s'estén al cicle vital complet de Vinyoli: l'obra, la relació amb la crítica i el reconeixement literari del seu temps.

A contrallum apareix l'evolució poètica i humana de Piera, la seua manera de llegir i interpretar Vinyoli i, al capdavall, del conjunt de la poesia catalana de les darreres dècades. Es tracta d'un exercici de comprensió “de poeta a poeta” d'una profunditat i sensibilitat extraordinàries.