La Universitat impulsa l’homenatge a María Moliner

  • Equality Unit
  • October 21st, 2020
 
Fotograma del documental sobre María Moliner.
Fotograma del documental sobre María Moliner.

Dos professores de la Universitat de València han impulsat aquest reconeixement de la ciutat que va consistir en un acte d’homenatge i el descobriment d’un monolit ahir dimarts 20 de novembre. María Moliner, lexicògrafa i autora del Diccionario de uso del español, va residir a València des de 1930 a 1946.

L’acte d'homenatge es va iniciar al saló d’actes de l'Escola d'Artesans i va comptar amb les intervencions de la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València, Elena Martínez; la regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBi de l'Ajuntament de València, Lucía Beamud; la professora de Filologia Espanyola de la Universitat de València, Mercedes Quilis; el nét de Maria Moliner, Pedro Pitarch; la degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Amparo Ricós; el dega de la Facultat de Magisteri, Óscar Barberá; la directora del Servei de Biblioteques, Victoria García; i la directora de la Unitat d'Igualtat, Amparo Manes.

En l’acte també va assistir diverses besnétes de la lexicògrafa, la seua biògrafa, Inmaculada de la Fuente i la documentalista que va treballar sobre la vida i obra de María Moliner, Vicky Calavia.

I és que a iniciativa de les professores de Filologia Espanyola de la Universitat de València, María José Martínez Alcalde i Mercedes Quilis Merín, es va presentar a l’Ajuntament de València ara fa 2 anys la conveniència de reconéixer la presència de María Moliner en la vida de la nostra ciutat i de poder fer-ho mitjançant un agraïment públic i visible.

La segona part de l’acte va ser el descobriment del monòlit en la seua memòria instal·lat davant de l’edifici on va residir a la Gran Via Marques del Túria.

María Moliner, ja casada i amb fills, es va traslladar a València en els anys de la II República, on va ser directora de la biblioteca universitària de València i del projecte de biblioteques populars. Va col·laborar així mateix amb l'Escola Cossío, inspirada en la Institució Lliure d'Ensenyament i especialment en l'organització de les Biblioteques Rurals.

Va residir, així, a València i en eixe temps va desenvolupar una important carrera professional sempre inclinada a la difusió de la cultura.

València tenia un homenatge pendent, un reconeixement públic a María Moliner. El seu nom està present en carrers, biblioteques, escoles i instituts, però faltava un reconeixement públic per a visibilitzar el seu pas per la nostra ciutat, on va residir 16 anys i on va estar compromesa amb la difusió de la cultura particularment en l'àmbit valencià.

Images: