La Universitat organitza una trobada virtual d'estudiantes de Física de tot l’Estat

  • Faculty of Physics
  • July 9th, 2021
 
Cartell de la trobada d'alumnes dones de Física
Cartell de la trobada d'alumnes dones de Física

La Facultat de Física acull el pròxim dilluns 12 de juliol la I Trobada Nacional Virtual d’Alumnes Dones de Física. L’encontre ha sigut organitzat per la Comissió d'Igualtat de la Facultat de Física de la Universitat de València i el Grup Especialitzat de Dones en Física (GEMF) de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF).

El programa consisteix en ponències sobre física per a jóvens investigadores predoctorals de diferents temàtiques durant matí i per a la vesprada xarrades, taula redona i grups de treball per a tractar temes de gènere i física. El programa complet es pot consultar ací: http://www.gemf-rsef.es/2021/07/01/i-encuentro-nacional-virtual-de-alumnas-de-fisica/

La trobada està patrocinada per la Unitat d'Igualtat i el Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat en la seua convocatòria 2021 d'ajudes per a l'organització de conferències, jornades i altres esdeveniments per a impulsar la igualtat entre dones i homes i la visibilitat de les dones en l'àmbit universitari.

L'asimetria en la distribució per sexes en els estudis de les àrees STEM representa un problema extraordinàriament seriós per diverses raons, perquè aquestes àrees seran les que tinguen la major demanda laboral en el futur pròxim i són les que, a més, estaran més ben retribuïdes, pel que la falta de dones en elles originarà un increment en la bretxa salarial de gènere que, si es mira la mitjana, hui està per damunt del 16% i arriba al 45% en els sous més elevats. En l'àrea de Física, o en les àrees STEM es preveu un fort retrocés de la presència femenina en les àrees de ciències, tecnologia, enginyeries i matemàtiques (STEM) donat l'escàs interés de les xiquetes per aquestes àrees de coneixement en l'educació secundària.

Cal destacar que l'acrònim STEM, s'està canviant per PECS (Physics, Engineering, Computer Science), perquè està demostrat que són aquestes les àrees en les quals les dones es troben dramàticament infrarepressentades. Per exemple, la proporció home-dona entre les especialitats universitàries dels EUA en biologia, química, matemàtiques i moltes altres STEM és ara d'1 a 1, mentre que en física, enginyeria i informàtica (PECS), la relació sembla haver-se estancat en aproximadament 4 a 1 com ho demostra l'article publicat en la revista Science https://doi.org/10.1126/science.aba7377 . A Espanya, àrees com la biologia, química i totes les titulacions que impliquen bio- estan altament feminitzades, i fins i tot la proporció home-dona s'inverteix en molts casos.

 

Conferences for Undergraduate Women in Physics (CUWiP)

Des de l'any 2012, la American Physical Society (APS) porta organitzant unes conferències per a estudiantes en el Grau en Física en els EUA. CUWiP es va fundar amb l'objectiu d'augmentar el nombre de graduades en física. A través d'un cap de setmana de sessions plenàries, tallers i esdeveniments de networking, CUWiP busca brindar a les dones universitàries una comunitat de suport i les eines que necessiten per a tindre èxit en física. Segons el següent article https://www.aps.org/publications/apsnews/202001/cuwip.cfm hi ha una correlació directa entre l'assistència a aquestes conferències i l'augment en el nombre d'alumnes matriculades en el grau de física.

Amb aquesta motivació s’ha organitzat aquest esdeveniment inèdit al nostre país. Des de la Universitat es vol generar una xarxa de sororitat al voltant de l'interés per la física, visibilitzant el paper de les dones en física, i animant tot l’alumant a compartir debats amb dones més sèniors. No és solament un lloc en el qual rebre formació en física i en gènere, sinó que l'alumnat podrà participar en unes activitats per grups de discussió que els ajuden a teixir xarxes de cooperació i col·laboració que contribuïsquen a eliminar les barreres i obstacles que es trobaran en la seua trajectòria professional.

Enllaç per a seguir la trobada:

https://eu.bbcollab.com/guest/644240b7d7064298a28276ac72d377a6