La Universitat presenta l’Anuari Valencià 2020 en el marc d’un seminari sobre periodisme cultural

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • July 8th, 2021
 
Participants en la pesentació de l'Anuari Cultural, al claustre de La Nau.
Participants en la pesentació de l'Anuari Cultural, al claustre de La Nau.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va celebrar el dimecres, 7 de juliol, a les 18 hores, un seminari sobre ‘Cultura i Mitjans de Comunicació: un binomi imprescindible per la nostra salut democràtica’, que va tenir lloc presencialment a l’Aula Magna de La Nau i va ser retransmés en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau des d'on ja es pot recuperar el vídeo. En la sessió es va presentar l’Anuari Cultural Valencià 2020, a més de celebrar-se una taula redona amb destacats periodistes valencians sobre el tema ‘Periodisme + cultura: situació actual de l’ofici i claus de futur’. El seminari va ser presentat per la directora del Servei de Cultura Universitària, Adela Cortijo, i moderat pel director acadèmic de l’Observatori Cultural, Raúl Abeledo.

En el marc del cicle WebinarsLANAU, l’Observatori Cultural de la Universitat de València va celebrar un seminari sobre periodisme cultural on es va presentar l’Anuari Cultural Valencià 2020. Aquest estudi, coeditat per la Institució Alfons el Magnànim i Eina Cultural, ha sigut coordinat pel periodista José Manuel Rambla, que també va ser l’encarregat de donar-lo a conéixer en la primera part de l’acte. En l’Anuari, periodistes, gestors culturals i acadèmics especialistes en cultura des de diferents perspectives i àmbits de coneixement, analitzen la situació d’un sector que ja estava precaritzat abans d’esclatar la pandèmia de COVID-19, i que està resultant un dels més afectats per la crisi sanitària segons les xifres econòmiques i laborals recollides en aquest estudi.

Així, si bé els reptes actuals amb què ens enfrontem requereixen uns sectors cultural i informatiu molt enfortits, és una realitat que fenòmens com la precarietat, l’autocensura, la mercantilització o les notícies falses (fake news) guanyen cada vegada més terreny i amenacen la bona salut democràtica de les nostres societats. Amb la finalitat d’abordar totes aquestes qüestions, la segona part de l’acte va estar dedicada a una taula de debat composta per professionals del periodisme cultural com Eduardo Guillot (director artístic de Mostra de València-Cinema del Mediterrani), Magda Ruiz Brox (periodista de la Universitat de València), Iván López (gestor i consultor cultural freelance) i Carme Ripollés (fotoperiodista), que analitzaren críticament la situació i tractaren d’identificar alternatives i possibilitats en el futur més immediat.

L’Observatori Cultural de la Universitat de València, que depén del Servei de Cultura Universitària, va ser creat al final de 2019 a iniciativa del Vicerectorat de Cultura i Esport, i amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València. El seu objectiu fonamental és el foment de la creació cultural des d’una perspectiva crítica, col·lectiva i oberta, i el desenvolupament d’un programa d’anàlisi de l’activitat cultural, dinamització de públics i impuls de la participació.