La UV aconsegueix 9 insercions laborals amb un nou programa per a persones universitàries amb discapacitat

  • UV General Foundation
  • November 25th, 2020
 

La primera edició del programa d’inserció professional de persones universitàries amb discapacitat 'capacitas', en el qual han participat més d’una trentena d’egressades i egressats, ha conclòs amb un balanç de 9 insercions laborals (7 dones i 2 homes). Es tracta d’una iniciativa duta a terme pel Vicerectorat d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València, a través del servei UVocupació, que ha comptat amb el suport de Santander Universidades i la col·laboració de prop d’una desena d’empreses valencianes.

Les titulacions de les persones que han accedit al mercat laboral a través d’aquest programa són Relacions Laborals, Treball Social, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Infermeria i Logopèdia, Psicologia, Empresarials, Magisteri, Educació Social, i Dret; i els llocs professionals a desenvolupar en les diferents empreses i entitats són auxiliar d’administració, treballadores socials, tècnic de laboratori, infermera, redacció-correcció, responsable de producció, mestra d’audició i llenguatge, i advocada.

Durant el programa, les persones participants han realitzat, entre unes altres activitats, sessions individuals d’orientació que han inclòs una presa de contacte inicial, un servei de coaching individual i una sessió final; diversos cursos en la xarxa social LinkedIn per a la cerca d’ocupació, en eixides professionals i en comunicació efectiva; un taller de coaching grupal; i un Speed Networking amb empreses per tal d’experimentar en primera persona l’entrevista cara a cara amb ocupadors professionals.

Aquests resultats han estat presentats en l’acte de cloenda del programa, celebrat, el passat 24 de novembre, en format online. Conduït per la psicòloga i coordinadora del servei d’ocupació de la Universitat de València, María José Torres, va comptar amb la presència del director gerent de la Fundació General de la UV, Cristóbal Suria, institució on s’inscriu UVocupació; la directora del servei, la professora Marisa Quintanilla; i personal tècnic especialitzat en ocupació i discapacitat.

Marisa Quintanilla va destacar que per al servei d’ocupació de la Universitat de València “allò fonamental és que els nostres egressats aconseguisquen un lloc de treball de qualitat en termes d’igualtat”. “La discapacitat sempre va lligada a una barrera i si aquesta barrera desapareix, les persones s’igualen independentment de les capacitats de cadascuna”, va afirmar.

A més de les intervencions d’alguns dels participants en el programa i d’una representació de les empreses col·laboradores, la sessió de cloenda va estar seguida també per Santander Universidades a través del director de Convenis, José María García de los Ríos, i el director d’Institucions de la Territorial de la Comunitat Valenciana i Múrcia, els quals van emfatitzar “l’esforç que està fent-se des de la Universitat de València per a continuar oferint un servei públic de qualitat amb criteris d’excel·lència en un any tan difícil com aquest, i a més donant suport als col·lectius universitaris més vulnerables”.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero, que va referir-se a l’educació com a “l’element central per a una estratègia positiva que ens permeta un creixement intel·ligent i sostenible”, d’ací que des de la Universitat de València es treballe en atorgar al seu estudiantat i persones egressades “les millors eines per a enfrontar el seu futur professional amb garanties d’èxit en un mercat laboral summament canviant”. Algunes d’aquestes eines, va explicar, són programes com ara capacitas: “On preparem el nostre estudiantat i egressats en habilitats i competències transversals útils per a la millora de la seua ocupabilitat”.

Capacitas conjumina dues grans apostes educatives de la Universitat de València, que sosté més fermament encara davant la situació creada per la pandèmia: la inserció professional i de les persones amb discapacitat, sent la UV la universitat presencial amb més alumnes amb discapacitat matriculats a Espanya (més d’un miler) i l’única institució pública valenciana que disposa d’un servei exclusiu d’ocupació dedicat al seu alumnat i titulats.