La vicepresidenta Ribera i la rectora reivindiquen els drets humans front la crisi climàtica

  • Tarongers Institutes Support Unit
  • December 12nd, 2022
 

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera i la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, han coincidit en la defensa del dret al medi ambient en l’acte d’inauguració de la Setmana dels Drets Humans, celebrat hui en la Facultat de Dret. Prèviament, han inaugurat un gran mural, situat en el vestíbul d’aquest centre, obra dels artistes Paco Roca i Martín Forés.

La ministra Ribera ha pronunciat la conferència d’obertura la Setmana dels Drets Humans, que, com cada any, organitza l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV). El seu director, el professor Fernando Flores, ha reivindicat la necessitat de continuar avançant en el camí dels drets humans, “perquè si no s’avança es retrocedeix” i ha recordat que “pensar en els drets humans és sobretot pensar en les persones vulnerables”. Durant tot l’acte, un grup d’estudiants ha mostrat, en silenci, pancartes contra l’ampliació del port de València.

Amb un record a les persones més vulnerables ha iniciat Teresa Ribera la seua conferència, en la qual ha destacat que des de l’any 2020, han sigut assassinades 227 persones per defensar els seus ecosistemes i ha denunciat l’agreujament de “la violència contra els defensors del medi ambient” que són, ha dit, “defensors dels drets humans”. El dret ambiental, ha assegurat, “està lligat al dret a l’aire i a l’aigua neta, a l’alimentació i a la salut”. Ribera ha recordat algunes de les previsions dels experts, referents a les morts per pèrdua de qualitat de l’aire i els desplaçaments de poblacions que es produiran en els pròxims anys, que afectaran 700 milions de persones d’ací a l’any 2030. També s’ha referit a les condicions meteorològiques d’aquest estiu, que ha definit com “una galtada de realitat” molt major que les previsions més pessimistes.

Davant aquesta situació, la ministra ha reivindicat la necessitat de reaccionar, identificant als perdedors del canvi climàtic, per a pal·liar la seua situació, a partir d’un activisme des de les institucions, millorant les maneres de governança, impulsant canvis en els valors socials i impulsant no sols la resiliència de les infraestructures, sinó també “la resiliència social” i donant prioritat als nous valors mediambientals.

La rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, ha tancat l’acte amb paraules d’agraïment a la ministra i un elogi al Govern d’Espanya, destacant la seua visió “de la necessitat d’una transformació digital dels teixits productius, però també d’una transició ecològica, així com fer front als fenòmens de despoblació i a l’apressant repte demogràfic al qual ens enfrontem com a societat”. Així com el seu “reconeixement a les polítiques desenvolupades per a combatre l’efecte de la crisi energètica, de la guerra a Ucraïna i de la pujada de tipus d’interés sobre la població més vulnerable, que és creixent en la nostra societat”.

La Setmana dels Drets Humans en aquesta edició porta per títol “Crisi i Drets Humans”. Les sessions de la setmana es desenvoluparan fins dijous que ve, en què seran clausurada amb la conferència “Sense crisi no hi ha drets” del senador i catedràtic de Filosofia del Dret Javier de Lucas.

Segons explica el director del IDH-UV, Fernando Flores, “el propòsit d’aquestes jornades —obertes a tothom— és posar a l’abast d’estudiants i persones interessades els debats que en aquesta època de canvis i crisis es plantegen entorn dels drets humans. El canvi climàtic, migracions i refugi, els drets digitals, la protecció dels drets socials, els drets dels animals i el consum de carn, el tracte a les persones majors, la llibertat d’expressió i els casos creixents de censura i cancel·lació. Aquests i alguns altres temes s’exposaran en diferents formats (tallers, taules redones, cinefórum...) al llarg de la setmana”.

En la mateixa vesprada del dilluns Héctor Illueca, vicepresident segon i conseller d’Habitatge de la Generalitat Valenciana inaugurarà, a les 17.30 hores en el vestíbul de la facultat, l’exposició “L’Albufera: present i futur?”. A continuació, tindrà lloc el lliurament dels Premis als Treballs Fi de Grau de la Càtedra de Transició Verda.

Al llarg de la setmana, se celebrarà també una xarrada participativa sobre ciència, innovació i canvi climàtic; una taula redona sobre nous drets, drets dels animals: maltracte animal, consum de carn i pandèmies; el taller “Futurs digitals: necessitem parlar en clau de drets humans”; una sessió del laboratori de sèries de ficció sobre Distopies i drets humans; la projecció del documental “Nations of Water”; una altra taula redona drets sociolaborals en temps de crisis i una entrevista sobre els drets de les persones majors en les residències al director d’investigació d’InfoLibre, Manuel Rico. El programa detallat pot consultar-se en la web del IDH-UV.

More information:

Images: