Les Universitats i els agents socials aposten per una nova Llei d'Universitats

  • Office of the Principal
  • September 27th, 2018
 
Reunió CRUE

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha participat a la reunió en què s'ha procedit a la lectura i signatura, al Congrés dels Diputats de Madrid, d'una declaració institucional en què se sol·licita una nova Llei Orgànica d'Universitats dins d'un gran Pacte d'Estat per l'educació que compte amb el suport d'un ampli consens parlamentari.

L'acord per a la creació d'una nova Llei Orgànica d'Universitats ha estat impulsat per CRUE Universitats Espanyoles i la Conferència de Consells Socials d'Universitats i ha estat signat per la Cambra de Comerç d'Espanya, CSI-F, CEOE, CEPYME, CREUP, FeSP -UGT i FE CCOO. El manifest recull les principals necessitats i preocupacions que tenen les universitats espanyoles, en un entorn de competència global subjecte a grans i continus canvis en el marc social, econòmic i cultural.

La presentació d'aquesta declaració s'ha produït a la Sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats. La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, i una àmplia representació dels grups parlamentaris han assistit a aquest acte.

La rectora de la Universitat de València ha recordat al Dr. Ernest Lluch, que va ser professor d'aquesta universitat, Ministre de Sanitat i Consum i rector de la Universitat Internacional Menéndez i Pelayo, apel·lant al seu esperit i tarannà dialogant, necessaris, en opinió de Mª Vicenta Mestre, per aconseguir aquest 'gran pacte per la universitat pública que cal per construir el futur'.

En la seua intervenció, el president de CRUE i rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, ha demanat a les instàncies polítiques parlamentàries que eleven aquest tema a l'agenda política de primer nivell. En paraules del president Roberto Fernández, 'és a les universitats als que hi ha la responsabilitat última d'elaborar un nou marc legal que permeta a les universitats millorar el seu funcionament. La universitat espanyola ha d'esdevenir un tema prioritari i estratègic de l'actuació política si volem assegurar el nostre futur individual i col·lectiu', ha afirmat.

Fernández ha manifestat que s'han d'organitzar millor les relacions entre la universitat, els poders polítics i els agents socials i econòmics, 'per d'aquesta manera aconseguir més capacitat de transformació de la realitat i una major reputació institucional que augmente la potencialitat internacional de les nostres universitats'.

'Hem d'aprofundir en una veritable i efectiva autonomia universitària que, amb un adequat finançament i la deguda rendició de comptes davant la societat, possibilitant una major flexibilitat d'actuació a les universitats en les seues maneres de govern, la seua organització interna i les seues polítiques acadèmiques i de personal', ha asseverat el president de CRUE. A més, ha recordat que, per poder continuar realitzant un treball de qualitat, es requereixen els recursos idonis destinats a docents, investigadors i personal d'administració.

A la reunió s'ha posat de manifest el paper fonamental de la universitat com a motor de creixement econòmic, desenvolupament social, revitalització cultural, equilibri territorial, equitat i cohesió social fonamentals per assolir una prosperitat constant, sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Però per no perdre aquest paper crucial de la universitat en la societat, els implicats consideren essencial iniciar un procés de reformes legals perquè la universitat es mantinga al capdavant dels canvis que la societat necessita. 'I així poder fer front a la nova economia del coneixement i a una globalització que hem de gestionar amb intel·ligència i eficàcia si no volem convertir-nos en un país marginal en el concert internacional', han puntualitzat els signants del comunicat.

Finalment, tots els participants han demandat que aquest nou marc legal compte amb la col·laboració activa de totes aquelles institucions, organitzacions sindicals i col·lectius socials que puguen aportar les seues experiències i les seues idees per seguir construint una universitat al servei de la ciutadania i que contribuisca a enfortir el desenvolupament econòmic i social del nostre país i la seua major influència en l'esfera internacional.

Podeu accedir al text íntegre del comunicat seguint aquest enllaç:

https://www.uv.es/rectorat/dossiers/CRUE_Comunicado_por_una_nueva_Ley_de_Universidades_2018.pdf