Lliurament del facsímil de la Taula Periòdica d’Andreas von Antropoff a la Universitat de València

  • Office of the Principal
  • November 12nd, 2021
 

La Facultat de Química de la Universitat de València ha acollit l’acte de presentació del facsímil de la Taula Periòdica d’Andreas von Antropoff de 1925. Una reproducció de grans dimensions (160 cm per 190 cm) de l’original encontrat a l’IES Sant Vicent Ferrer de València.

L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; la degana de la Facultat de Química, Adela Mauri; el president de SPB Global Corporation, Miguel Burdeos; i altres autoritats i representants de la comunitat universitària.

El facsímil lliurat a la Universitat de València prové de l’exemplar que fins ara havia estat conservat a l’IES Sant Vicent Ferrer de València i que va ser localitzat amb motiu del concurs organitzat l’any 2019 per l’Assemblea General de les Nacions Unides en commemoració del 150 aniversari de la taula periòdica. Un concurs en el que la Universitat de València a través de la Facultat de Química, la Facultat de Física, el Museu d’Història Natural, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat i l’Institut López Piñero, va convocar a l’estudiantat de secundària i batxillerat per tal de construir una gran taula periòdica i recuperar aquelles que tingueren un valor històric.

Aquesta iniciativa ha permès la recuperació de la taula. Una obra amb un gran valor cultural i històric que va ser encontrada en un estat molt deteriorat de conservació, havent estat afectada principalment per la humitat, fet que ha obligat a realitzar una minuciosa tasca de restauració que van dur a terme les professionals Míriam Rodríguez i María Valero, en la que s’han emprat les tècniques i materials més similars als originals.

Donada la rellevància de l’exemplar, i amb la finalitat de posar en valor la rellevància d’aquesta taula, l’empresa SPB va realitzar dos facsímils. Un d’ells és el lliurat a la Facultat de Química i l’altre estarà exposat al Centre d’Innovació de SPB en Xest. La peça original romandrà a l'Institut López Piñero.