Més de 100 estudiants de secundària i batxillerat participen en la Lliga de Debat de la Xarxa Vives celebrada a la UV

  • Information and Promotion Service for Students - Blasco Ibáñez
  • March 24th, 2023
 
L’equip de l’IES Misteri d’Elx, representant de la Universitat Miguel Hernández, campió de la Lliga 2023, junt a Rubén Trenzano.
L’equip de l’IES Misteri d’Elx, representant de la Universitat Miguel Hernández, campió de la Lliga 2023, junt a Rubén Trenzano.

Del 22 al 24 de març, la Universitat de València ha acollit la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, una competició dialèctica i oratòria que ha aplegat els 15 equips finalistes de les fases classificatòries, celebrades prèviament a diferents universitats del País Valencià, Catalunya i Andorra. Després de tres dies intensos de debats en torn al tema «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?», l’equip de l’IES Misteri d’Elx, representant de la Universitat Miguel Hernández, ha resultat campió de la competició, mentre que l’equip de l’IES Almenara, representat de la Universitat Jaume I, ha resultat subcampió. El premi a la millor oradora ha estat per a Marina Terés López, de l’Escola Creixen Terrassa, representant de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A l’acte de lliurament de premis ha assistit Manuel González, Delegat d’Estudiants de la Universitat de València; Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis de la UV; Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme; Veronica Cantó, presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, i Ignasi Casadesús, secretari de la Xarxa Vives d’Universitats.

El Delegat d’Estudiants de la UV, Manuel González, ha agraït el treball i l’esforç de tot l’alumnat de secundària i batxillerat que ha participat en la Lliga, així com també el del professorat que “els comboia per a participar”. González ha destacat que l’important d’una competició com aquesta “és el camí i l’aprenentatge” i que gràcies a la Lliga i al treball fet l’alumnat compta ara “amb més esperit crític”. Per la seua banda, Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis, ha expressat la satisfacció perquè la UV haja acollit la Lliga de Debat i ha agraït el treball de totes les persones que han fet possible la competició i, especialment, a l’alumnat a qui ha donat l’enhorabona “per ser persones amb criteris i valors i per haver treballat amb el nivell que han demostrat”.

La fase final de la competició és la culminació d’un llarg recorregut celebrat durant tot el curs acadèmic, en què han participat 5.000 estudiants de 196 centres d’ensenyament. La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives es consolida, d’aquesta manera, com la competició d’oratòria més important del sud d’Europa.

A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?», l’alumnat provinent dels 15 centres finalistes ha hagut de defensar tant la posició favorable com la contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2023 han participat els següents equips:

  • Universitat Abat Oliba CEU – Escola IPSI de Barcelona
  • Universitat d’Alacant – IES Luís Garcia Berlanga de Sant Joan d’Alacant
  • Universitat d’Andorra - Lycée Comte de Foix d’Andorra la Vella
  • Universitat Autònoma de Barcelona – Escola Creixen Terrassa
  • Universitat de Barcelona – Col·legi Claret de Barcelona
  • Universitat de Girona – Institut Olivar Gran de Figueres
  • Universitat Internacional de Catalunya – Institut Bisbe Sivilla de Calella
  • Universitat Jaume I – IES Almenara
  • Universitat de Lleida – IES Guindàvols de Lleida
  • Universitat Miguel Hernández d’Elx – IES Misteri d’Elx
  • Universitat Politècnica de València – IES Pere Boïl de Manises
  • Universitat Pompeu Fabra – Escola Ginebró de Llinars del Vallès
  • Universitat Rovira i Virgili - Institut de Tecnificació d’Amposta
  • Universitat de València – IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí
  • Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya – Escola Paidos de Sant Frutós de Bages


La Universitat de València, amfitriona de les lligues de debat 2023

La Universitat de València ha estat la seu de la fase final d’aquesta lliga de debat que s’ha celebrat del 22 al 24 de març al Col·legi Major Rector Peset. Quinze equips d’estudiants s’han donat cita en aquesta competició en representació d’universitats del País Valencià, Catalunya i Andorra.

Ara, del 27 al 29 de març, també es disputarà a la Universitat la fase final de la Lliga de Debat Universitària; en aquest cas, en les instal·lacions del Centre Cultural La Nau, on es reuniran més de setanta estudiants universitaris d’arreu del territori de parla catalana per demostrar el millor ús de la paraula.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una iniciativa de la Xarxa Vives d’Universitats que ha comptat amb la col·laboració, en l’organització de la fase final a la Universitat de València, del Servei d’Informació i Dinamització (Sedi) i d’altres serveis de la UV: el TAU, UVComunica, el Col·legi Major Rector Peset i el Jardí Botànic de la Universitat de València. Compta, a més, amb el suport d’Escola Valenciana, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Andorra, així com amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de diversos ajuntaments d’arreu del territori.

File in: Institucional