Més de 200 persones participen aquesta setmana en la Universitat en l’encontre de trauma i excarceració

  • Press Office
  • April 23rd, 2018
 
Julio Fernández, Cristina Mateo, Elena Martínez, Federico Pallardó, Josep Bort, Pere Herrera, David Roca
Julio Fernández, Cristina Mateo, Elena Martínez, Federico Pallardó, Josep Bort, Pere Herrera, David Roca

La Universitat de València celebra des d'aquest dilluns 23 i fins el divendres 27 d'abril el II Encontre de Trauma i el XI d’Excarceració. Les jornades es realitzen al Campus dels Tarongers. La presentació dels encontres va tindre lloc dijous passat a l'edifici del Rectorat. La vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, ha destacat la importància d’aquest tipus de trobades pel que fa a l’intercanvi de formació i experiències. ‘El nombre d’accidents cada any és elevadíssim i s’han convertit en un problema de salut pública, tal com recull l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per a 2020 es preveu que aquesta serà la tercera causa de mort entre els joves –especialment els accidents de trànsit”. Martínez ha recordat que davant aquesta situació el cos de bombers és un cos privilegiat a l’hora d’intervindre i per això cal que dispose de la formació més puntera a l’hora d’intervindre tant en l’excarceració de les víctimes com en els primers auxilis. A més, aquesta experiència en assistència en emergències és de gran utilitat per a l’estudiantat que es forma a la Universitat en les diverses àrees de salut.

Així, aquestes jornades aporten, segons la vicerectora, una oportunitat per a l’intercanvi de formació i informació entre els diferents cossos que participen en l’assistència d’emergències i el món acadèmic que forma a moltes de les persones que intervindran en aquestes.

A l’acte han assistit Josep Bort, diputat provincial de Medi Ambient i president del Consorci Provincial de Bombers de València; Federico V. Pallardó, catedràtic de Fisiologia de la Facultat de Medicina i Odontologia; Julio Fernández, degà de la Facultat d’Infermeria i Podologia; David Roca, cap d’Operacions del Cos de Bombers de l’Ajuntament de València; i Pere Herrera, director del Servei d’Emergències Sanitàries de la Generalitat Valenciana SES-CV.

Tant Federico Pallardó com Julio Fernández han destacat la importància de trobades com aquesta on es poden aplicar les últimes investigacions en aquest àmbit i conéixer de primera mà les situacions a les quals s’enfronten serveis d’emergències sanitàries i bombers. A més, els dos professors han reconegut l’interés de totes les institucions i entitats implicades així com el de les persones assistents a jornades com aquestes.

Durant l’acte, el Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) ha oferit xifres de les intervencions que realitza anualment. Així, Josep Bort, ha apuntat que el consorci ha rescatat a més de 200 persones atrapades en accidents de trànsit l’últim any.

“Al llarg del 2017 els bombers del Consorci vam tindre més de 900 actuacions relacionades amb accidents en carretera, des de neteges de calçada i accidents de mercaderies perilloses fins a extracció de víctimes. En concret, els nostres efectius van intervindre en 194 accidents de trànsit amb atrapats i en ells van rescatar a 210 persones”, ha precisat Bort.

Les dades del Consorci reflecteixen que el dilluns és el dia de la setmana en el qual hi ha més rescats de tràfic. Per mesos de l'any, aquests serveis augmenten en els mesos d'estiu.

El temps mitjà d'arribada als accidents és de 14 minuts, “un temps que volem fins i tot reduir més”, ha afirmat Bort.

“La formació i la preparació en accidents de trànsit és crucial. Es tracta d'emergències, per desgràcia, cada vegada més habituals i on la rapidesa és clau”, ha explicat el president del Consorci.

Per açò, aquestes trobades d'excarceració són essencials “per a aprendre i intercanviar experiències i coneixements”. En la XI Trobada Interna d'Excarceració, que es celebrarà els dies 23 i 24 d'abril en el Campus de Tarongers, participen 24 equips. 

Durant les dues jornades es viuran en primera persona els procediments d'excarceració, que consisteixen en l'atenció i extracció del vehicle de les víctimes d'un accident de trànsit. Els equips participants han de realitzar una maniobra estàndard, de 20 minuts i amb un atrapat.

En quant a la II Trobada Nacional de Trauma (25, 26 i 27 d’abril), s’han inscrit més de 200 persones, participaran 25 equips que faran 22 maniobres de politrauma.

Els encontres han estat coordiants pel Servei de Prevenció i Medi Ambient de la Universitat de València.

More information: