Ministre de Justícia i rectora clausuren les Jornades de Dret Penal

  • Office of the Principal
  • October 14th, 2020
 

La rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, han assistit al Saló de Graus de la Facultat de Dret a la clausura del seminari acadèmic en homenatge a la professora de Dret Penal Elena Górriz un any després del seu traspàs i un referent en els delictes contra l'ordenació del territori i del medi ambient.

La Facultat de Dret de la UV ha retut homenatge a la professora Elena Górriz un any després del seu traspàs en un seminari on s'han tractat els temes i aspectes penals amb els quals treballava la professora junt amb el record personal a la seua figura. 

Les jornades han sigut organitzades per la Facultat de Dret, l'Institut de Criminologia i Ciències Penals i el Departament de Dret Penal. En aquestes jornades, nombrós professorat de dret penal de diferents facultats d'Espanya ha participat durant dos dies analitzant alguns dels aspectes i assumptes legals amb els quals va treballar Elena Górriz. 

La rectora M.ª Vicenta Mestre ha destacat la professora Elena Górriz com 'una dona lluitadora i incansable' i ha qualificat el seminari com 'unes jornades d'excel·lència, com la trajectòria d'Elena'. Així mateix, Mestre ha felicitat els directors de les jornades, la directora de departament, Vicenta Cervelló i el director de l'Institut de Criminologia, José Luís González Cussac així com al secretari de les jornades David Colomer.

Per part seua, el degà de la Facultat de Dret, Francisco Javier Palao, ha afirmat que ‘la professora Elena Górriz es va anar donant una lliçó de vida i deixant un buit en la Facultat que ningú podrà ocupar, perquè la seua noblesa serà difícil d'igualar. Ens quedarà per siemore el record del somriure d'una dona meravellosa i l'exemple d'una acadèmica profundament entregada al seu treball i a aquesta casa, la Facultat de Dret’. 

Així mateix, el ministre de Justícia Juan Carlos Campo ha lamentat 'la gran pèrdua tant en la part acadèmica com en la humana que va suposar el traspàs d'Elena Górriz'. A més, va assenyalar 'la importància de la transferència de coneixements a l'àmbit dels poders públics, com va fer Górriz, perquè des de les institucions es rep assessorament de primer nivell del món acadèmic i des de les universitats es descobreixen noves realitats i assumpció de responsabilitats'.

Elena Górriz (Segorbe, 1973-Puçol 2019) es va llicenciar en Dret a la Universitat Jaume I de Castelló per a realitzar després un Erasmus predoctoral en la Universitat Johannes Kepler de Linz (Alemanya). La seua tesi doctoral “Protecció penal de l'ordenació del territori” va obtenir una qualificació de cum laude a més del premi extraordinari i el premi a la millor tesi doctoral del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana.

Després d'estades a Alemanya, Itàlia i els Estats Units, pel maig de 2004 va prendre plaça com a assessora jurídic-penal en el gabinet del Ministeri de l'Interior de José Antonio Alonso, participant activament en el procés d'elaboració de diversos projectes de Llei, entre ells la modificació dels delictes de terrorisme i els de tinença i depòsit d'explosius, en ple context dels greus atemptats de l'11 de març de 2004 a Madrid. Posteriorment, i després d'obtenir plaça en la Universitat de A Coruña, va passar a ser professora titular del Departament de Dret Penal de la Facultat de Dret de la UV, de la qual va arribar a ser secretària en 2015. 

En l'àmbit acadèmic, Górriz ha deixat com a herència un conjunt d'estudis dedicats als delictes contra l'ordenació del territori i del medi ambient, una matèria en la qual va ser un referent indiscutible en la doctrina penal espanyola. Així mateix, es va endinsar en qüestions com l'autoria o l'omissió i ho va fer aportant una mirada nova en contemplar les categories des de la concepció significativa de l'acció.