Música de cambra amb Kairós Project en el penúltim concert de Serenates

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • July 1st, 2021
 
Actuació de Kairós Project a La Nau. Fotos: Eduardo Alapont.
Actuació de Kairós Project a La Nau. Fotos: Eduardo Alapont.

El grup de cambra, Kairós Project va presentar dimecres 30 de juny en Serenates el seu programa especial dedicat a Nadia Boulanger en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. La compositora, pianista, organista, directora d’orquestra, intel·lectual i professora francesa és considerada una peça fonamental per a la transició musical del segle XIX al XX, i formadora dels grans compositors del segle passat.

El programa de Kairós Projecte va presentar alguna de les seues obres conjuntament amb peces dels compositors més pròxims a la seua obra, com ara Lili Boulanger, amb la qual es va obrir el concert amb dues peces per a violí i piano, i altres peces de Gabriel Fauré, Igor Stravinski, Jean Françaix i Aaron Copland.

Excel·lent execució d’Olatz Ruiz de Gordejuela i Alexander Nikolaev, als violins. Ana Mba (viola), Salvador Bolon (violoncel) i Sofya Melikyan (piano), amb un públic que va gaudir d’aquest ambiciós projecte musical que naix de l'amistat i la voluntat de gaudir de la música de cambra en totes les seues facetes i agrupacions. Kairós és una formació flexible, que depenent del programa que aborde, pot variar el seu nombre de components. D'una manera o altra, tots els seus membres fa anys toquen junts, i s'han decidit a formar un projecte propi i únic, que és capaç de combinar tota mena de formacions des de les més àmplies a les més reduïdes, però sempre amb el denominador comú d'afrontar la música des de l’excel·lència més gran, creativitat i sentit. Tot això es va posar de manifest en la penúltima de nit de Serenates, una vetlada amb caire més intimista que va concloure amb els cinc músics en l’escenari interpretant de forma magistral el quintet amb piano en do menor op. 115, de Gabriel Fauré, una delícia per acabar un concert redó.

El grup de cambra està bolcat a emfatitzar la necessitat de la música en la nostra societat, i a generar un renovat interés tant en el melòman com en qualsevol persona curiosa. L'ensemble vol centrar-se en la cerca de la novetat, en formes no convencionals de fer música, i acostar-la a tota mena de públic. Com a base, “partirem de la meticulosa explicació dels detalls que tanca l'obra, així com dels seus aspectes més característics que facen entendre a l'oient el perquè de la seua programació i la seua voluntat divulgadora. Tot això conjuminant diferents tipus d'art, com la pintura, la literatura, la història i la ciència. Totes elles unides a la música, elevant-se conjuntament més que cadascuna per separat”.

Una nit dedicada a Nadia Boulanger: la mestra dels grans mestres del segle XX

La música i compositora Nadia Boulanger (1887-1979) va desenvolupar una escola pròpia i característica, que va formar als majors talents musicals del segle XX. Boulanger impartia totes les matèries amb una única fi: dotar als seus alumnes dels coneixements necessaris per a desenvolupar el seu talent. "En el programa de tribut a la seua figura decidim presentar quatre de les figures més importants de la seua vida, personal i musical, dos aspectes totalment units en la seua vida, i a quatre dels compositors que més va promoure durant la seua carrera", afirmen des de Kairós Project.

Aquest concert suposa, per a Kairós Project i el seu públic, un viatge pels personatges de la vida de Nadia Boulanger, la casa de la qual a París es va convertir en epicentre de la música del segle XX. Entre ells destaquen Gabriel Fauré, ídol, mentor i gran amic, Jean Françaix, considerat per la pròpia Boulanger com un dels seus millors deixebles, Aaron Copland, un dels grans alumnes nord-americans de Nadia Boulanger, i Igor Stravinski, qui va trobar en la compositora una mentora, però també una referència en la seua vida, una amiga.

More information: