Pablo Jarillo, llicenciat en la Universitat de València, premi 2020 de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF)-Fundació BBVA

  • Press Office
  • September 18th, 2020
 
Pablo Jarillo.
Pablo Jarillo.

Pablo Jarillo-Herrero, llicenciat en Física per la Universitat de València, és el guanyador del premi de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF)-Fundació BBVA corresponent al 2020. El guardó se li atorga per “la rellevància i impacte dels seus treballs seminals en la física dels materials bidimensionals amb propietats electròniques i magnètiques d’interés”. “El descobriment de la superconductivitat en bicapes de grafé girades ha sigut un de les fites més importants de la física de la matèria condensada en els últims anys”, afirma el jurat.

Segons la RSEF, “les seues contribucions pioneres han possibilitat la comprensió de les propietats topològiques, magnètiques i superconductores dels materials bidimensionals i el desenvolupament de dispositius electrònics”.

Llicenciat en Física per la Universitat de València, amb estudis de postgrau a la Universitat de Califòrnia (Estats Units) i un doctorat a la Universitat de Delft (Països Baixos), Jarillo-Herrero és professor de física a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) als Estats Units. El seu treball se centra en la física experimental de la matèria condensada, en particular en el transport electrònic quàntic i l’optoelectrònica en nous materials bidimensionals com el grafè.

El passat mes de gener, Jarillo també va ser guardonat amb el Premi Wolf en ciències i art pel seu treball amb el grafè. El president dels Premis Wolf, Reuvén Rivlin, va destacar “el treball teòric i experimental pioner sobre el grafè bicapa retorçat, que, entre altres coses, conduirà a una nova revolució energètica’.

Pablo Jarillo també va ser premiat el 2019 amb el Premi Oliver E. Buckley de Matèria Condensada 2019 de la Societat Americana de Física (APS).