Potries acull el mes de febrer el 'IX Seminario Recartografías' dedicat a la conflictivitat ambiental a Espanya

  • UVGandia
  • January 18th, 2022
 
Cartell del seminari.
Cartell del seminari.

El CIG-UV participa en l’organització d’aquest seminari que, per primera vegada, es realitza a la comarca de la Safor. Potries acollirà aquestes jornades els propers 10, 11 i 12 de febrer.

El Centre Internacional de Gandia i l'Associació de recerca-acció recartografies organitzen una nova edició del seminari recartografies que tindrà com a tema central el nou cicle de conflictes socioambientales que s'està vivint a Espanya des de fa pocs anys: la proliferació de projectes de macrogranges o megaminería així com les noves infraestructures en el mitjà urbà i rural, sobretot d'energies renovables, està generant creixents resistències per part de tota mena de plataformes, col·lectius i associacions tant en ciutats, com especialment a l'Espanya buidada. Des d'instàncies oficials s'insisteix que l'actual escenari d'emergència climàtica requereix d'un canvi de rumb cap a una descarbonització total de l'economia.

Aquest serà el plantejament a desenvolupar en aquest seminari estructurat en tres jornades. El dijous 10 a la vesprada se centrarà en explicar l'actual context de conflictivitat socioambiental que està vivint Espanya analitzant projectes com el projecte miner de Valdeflores (Càceres), l'ampliació del port de València, la macrogranja de Noviercas a Sòria, el projecte de complex d'oci Hard Rock (Tarragona) o els projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques. Tot això de la mà de professors i experts de la Universitat de València. Mentrestant, el divendres 11 serà el moment de reflexionar sobre aquests conflictes a la comarca de La Safor així com en espais naturals protegits. Aquestes sessions comptaran, a més, amb la participació de la Plataforma per l'Horta de La Safor, Per una Valldigna Digui i la Plataforma pel riu Serpis. El seminari finalitzarà el dissabte 12 de febrer amb una sortida de camp en la qual es visitarà la central eòlica de Castelló i Más Blanco, projecte, situat a Terol, referència en la resistència enfront de conflictes ambientals.

Aquesta és la primera ocasió en què el Seminari es realitzarà fora de València. Potries ha estat el municipi triat com a mostra que, també els municipis petits, poden ser escenari de debats i de reflexió acadèmica i ciutadana. La inscripció a aquest seminari té un cost de 25 euros i podent-se seguir de manera presencial o virtual.

A més, enguany, aquesta activitat s'emmarca dintre del Diploma en Canvi Climàtic i Sostenibilitat Ambiental que s'imparteix a Gandia durant aquest curs acadèmic. 

La inscripció es pot realitzar a través de la pàgina web del seminari on, a més, es pot consultar la programació completa.

More information: