Rafael Crespo: 'Hui en dia els àmbits de treball en moltes disciplines són globals. Tota experiència com l'estada al RRC Harvard permet ampliar mires '

  • Office of the Principal
  • December 10th, 2018
 
Rafael Crespo

Rafael Crespo, professor del departament d'Analisi Matemàtica de la Facultat de Ciències Matemàtiques, va formar part d'un grup de la Universitat de València que va estar el passat mes de juliol al Reial Col·legi Complutense (RCC) d'Harvard gràcies a una de les beques per a estades curtes que ofereix RCC.

Com vas conèixer l'existència del Reial Col·legi Complutense a Harvard University?

Inicialment el RCC Harvard era per a mi una notícia al web de la UV i als diaris, fins que el professor Guillermo Palao, company d'equip rectoral en l'àrea d'Internacionalització i Cooperació em va posar en contacte amb el professor Jon Star, de la Universitat de Harvard, que en aquell temps estava d'any sabàtic a Madrid i treballava, a l'àrea de didàctica de les matemàtiques. Ací vam veure la possibilitat d'utilitzar aquesta infraestructura per desenvolupar una bona col·laboració ja que teníem interessos comuns.

Què et va portar a decidir-te a fer una estada al RCC Harvard?

Va ser una decisió col·lectiva d'un grup ampli de col·legues de diverses universitats, tres d'ells de la UV, que conformem després de diverses reunions a Santander, València i Aranjuez, sota la supervisió de Jon Star, el grup SiMiS (Studying and improving Mathematics instruction in secondary schools in Spain) amb la idea de realitzar una investigació en l'àrea de formació del professorat de matemàtiques de secundària i batxillerat.

Explica'ns breument la teva estada: quines feines Vas desenvolupar, contactes que has realitzat, aprenentatge, experiències vitals ...

El grup SiMiS portava una agenda temptativa de treball que pretenia (i va aconseguir) desenvolupar una eina que permet analitzar des de diversos punts de vista les accions que desenvolupen els professors espanyols de secundària i batxillerat; l'estada al RCC Harvard ens va permetre relacionar-nos amb col·legues argentins, israelites, finlandesos i, per descomptat, nord-americans. Aquesta coexistència, l'ambient que destil·la un entorn com el de Harvard i les instal·lacions del RCC van contribuir al fet que fos una experiència vital i acadèmica impagable.

Com valoraries la teua estada al RCC Harvard University?

Com una possibilitat, complerta, de passar un mes en condicions òptimes de treball i col·laboració al més alt nivell. Per tant, altament positiva.

Què ha estat el més positiu?

La companyia i solidaritat que s'ha gestat en el grup de treball i la bona sintonia amb els nostres partners americans.

Et vas trobar amb alguna dificultat durant el temps que vas estar allà?

Les clàssiques d'adaptació a l'horari i menjars. La resta estava molt mesurat i organitzat. La col·laboració, consell previ i suport de Manuel Guillen, representant de la UV al RCC, va ser determinant.

Repetiries l'experiència?

Per descomptat, amb els ulls tancats.

Què li diries a altres companys que estiguin plantejant-se la possibilitat d'anar al RCC Harvard University?

El primer i principal és que s'ha de tenir un projecte i pla de treball ben estructurat, un bon contacte i objectius clars i realitzables. La resta, il·lusió i treball.

Què ha aportat la teva estada al RCC Harvard University com diferencial en el vostre projecte?

Com ja he dit consolidar el projecte, donar-li l'impuls definitiu per a seguir unes línies de treball i investigació i generar col·laboracions d'alt nivell.

L'experiència que has viscut a Harvard, en quina mesura creus que està influint per millorar el teu àmbit de treball i, per extensió, el de tota la UV?

Hui en dia els àmbits de treball en moltes disciplines són globals. Tota experiència d'aquest tipus permet ampliar mires i desenvolupar accions i investigacions fora de l'òptica local, que és sempre restrictiva. Si a això li afegeixes el plus que suposa un ambient i cooperació amb una institució com Harvard, la millora està assegurada.