Territori i poder, i neurofelicitat, a anàlisi en la 33a Universitat d’Estiu de Gandia

  • July 22nd, 2016
 

La Universitat d’Estiu de Gandia ha presentat aquest dijous, 21 de juliol, dos nous cursos: ‘Territori i poder’, a càrrec dels professors Antonio Ledo, vicedegà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, i Manuel Ruzafa, del Departament d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques; i ‘Neurofelicitat: Psicobiologia de les emocions’, per Raúl Espert, professor de Psicobiologia de la Universitat de València.

Els investigadors Ledo i Ruzafa van coincidir en assenyalar la importància de fer una revisió històrica per a comprendre l’actual situació territorial i el seu vincle amb el poder.

Ruzafa va incidir en la capacitat del ‘poder’ per a aglutinar a les comunitats humanes que, així mateix, es defineixen articulant el seu propi espai. “Per a entendre aquesta relació al llarg del curs definirem tota una sèrie de conceptes de l’escala micro com ‘ciutat o poble’ per a passar després a les grans unitats territorials, com ara la monarquia hispànica”, va explicar.

El curs presta especial atenció a l’articulació nacional a partir del concepte de ‘nació’ del segle XIX i de com ha sigut capaç d’anar articulant aquests centres a través d’una consciència general. “Es produeix una interacció entre la mentalitat col·lectiva del nostre entorn més pròxim i una visió molt més àmplia i de conjunt”, va afegir. 

Per la seua banda, el vicedegà Antonio Ledo va manifestar la vocació d’aquesta formació d’analitzar les diferents escales territorials (ciutats, comarques o imperis) i de tractar els exemples concrets del nostre entorn. “Analitzarem casos concrets del territori valencià de captació del territori circumdant, com ara les comarques, les diputacions o el cas concret de la ciutat de València”, va apuntar. 

“Per a participar en aquestes classes no es requereix de coneixements previs, està adreçat a un públic general. Només es necessita tindre un mínim interés cap als aspectes culturals i territorials”, va explicar Ledo. Entre els matriculats, d’entorns professionals molt diversos, destaquen especialment antics estudiants de la Facultat de Geografia i Història.

Psicobiologia per a comprendre la Neurofelicitat

D’altra banda, Raúl Espert, professor de Psicobiologia de la Universitat de València, va destacar la importància d’aprendre a distingir entre les emocions bàsiques a través de la psicologia positiva.

El curs, que ajuda als alumnes a identificar les emocions i els sentiments en la recerca del benestar personal, aborda els aspectes de la felicitat i benestar psicològic, com ara les fortaleses i virtuts humanes, que la psicologia tradicional fins als anys 90 havia deixat de banda, focalitzant el seu estudi en els aspectes negatius i patològics de l'ésser humà. “Durant molt de temps els psicòlegs ens ajudaven a identificar una patologia, però no es contava el que passava amb la gent que és feliç”, va afegir. 

El professor Espert va subratllar que tot i que són els països nòrdics els que registren un major grau de felicitat, a Espanya la població es mostra “moderadament feliç” malgrat l’actual situació social i econòmica que pateix. Segons Espert, són les persones que exerceixen professions de dedicació i entrega a la resta les que presenten majors índexs de felicitat personal. “En canvi, els polítics es troben ben avall en el rànquing ja que afronten situacions de molta incertesa i inseguretat”, va matisar. 

“Vivim més de cara al carrer que no de cara a l’interior, i això contribueix a millorar el nostre nivell de benestar i satisfacció. La felicitat és la capacitat d’empatitzar amb els altres i de donar-se a ells. És aquesta actitud la que ens fa sentir feliços. Fer regals inesperats, ser altruistes i tindre empatia són les claus que ens porten a la felicitat”, va afirmar.  

El curs, que s’imparteix els dies 21 i 22 d’aquest mes, ha sigut un dels més demandats entre l’alumnat, plenant la matrícula amb 52 inscrits i més d’una desena de persones en llista d’espera.

Més informació:
www.uegandia.es

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy