Tot el que has de saber per compaginar l'estudi amb la pràctica d'activitat física

Ja tancada la temporada d'exàmens, et preguntem: has deixat de practicar exercici durant aquestes setmanes? Si no ho has fet, ja sabràs la gran quantitat de beneficis que t'aporta compaginar l'activitat física amb les hores d'estudi. En el cas que la resposta siga negativa, pot ser que després de llegir això et planteges el segon quadrimestre d'una altra manera.

27 de january de 2020

Imatge d'un partit de bàsquet.
Imatge d'un partit de bàsquet.

Ens assalten els dubtes. Quin és el millor moment del dia per practicar exercici? Quin tipus d'activitats són més beneficioses durant les jornades d'estudi, l'exercici anaeròbic o l'aeròbic? Practicar exercici, però sol o en companyia? Durant quant de temps? Per respondre totes aquestes qüestions recorrem a José Francisco Guzmán Luján, llicenciat en Educació Física i graduat i doctorat en Psicologia, que actualment imparteix a la Universitat de València l'assignatura Entrenament de la tècnica i la tàctica en el grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, i l'assignatura Dissenys d'investigació en el màster en Investigació, a més de dirigir i fer classe en el màster propi en Alt rendiment esportiu.

Per començar, volem saber: Els alumnes encara diuen que no fan exercici perquè han d'estudiar? «Sí, sí, sí. Això és una cosa habitual», respon Guzmán. Com que coneixem perfectament aquesta realitat, li llancem la pregunta següent: L'alumne és conscient dels beneficis de l’esport, tot i pensar que no té temps per practicar-lo? Guzmán ho confirma: «Els estudiants, en general, perceben que fer activitat física durant l'època d'exàmens és bo i els equilibra». Així doncs, el professor ens dona informació útil per compatibilitzar els estudis amb l'exercici físic i ja ens avança que no cal que l'activitat física siga molt llarga, n’hi ha prou entre mitja hora i una hora.

Claus per traure major partit a la pràctica d'exercici quan estudiem

- Exercici aeròbic o anaeròbic?

Amb la pràctica d'activitat aeròbica alliberem toxines naturals que activen el sistema nerviós simpàtic, augmenta la termogènesi i això es tradueix en un millor estat anímic, ens explica Guzmán, «això els genera beneficis, els equilibra», destaca. Quant a l'activitat que no és aeròbica, aquesta no té tants beneficis perquè no produeix la mateixa activació en el cos, assenyala Guzmán, que indica que «l'ideal és fer alguna cosa que tinga una intensitat mitjana, que consumisca energia, que active tot el metabolisme. I el benefici és tant fisiològic com psicològic».

Llavors, millor anar a córrer que anar al gimnàs?, li preguntem. El professor ens situa en un escenari, anar al gimnàs i fer activitat aeròbica: «Si vas al gimnàs i fas càrdio, bé siga el·líptica, piscina, rem, bicicleta… i de pas has vist a algú i has parlat amb alguna persona, doncs perfecte».

- Entrenar sol o en companyia?

Guzmán diu que el que importa és canviar la rutina, moure's, independentment de fer-ho sol o acompanyat. Tot i així remarca que la socialització també és beneficiosa per a la nostra ment.

- Entrenar al matí o a la vesprada?

El nostre ritme vital determina quina és la nostra millor hora per eixir a fer exercici, bé a primera hora del matí o a la vesprada. «L'activitat física depèn del bioritme personal», assenyala Guzmán. Explica que «hi ha persones que són matutines i els va molt bé fer activitat física a primera hora del matí, s'activen i això els ve estupendament per estar tot el dia activats. Hi ha persones, però, que són més vespertines i prefereixen treballar al matí i a la vesprada entrenar una mica… s'alliberen de la pressió». Resumint, en funció de la mena de persona l'exercici físic o bé eleva el nostre estat fisiològic o bé el disminueix. Un altre punt a tenir molt en compte és que «si entrenes molt a prop de l'hora de dormir, això interferirà en el teu son. És millor entrenar a mitja vesprada, cap a les 19 h… perquè així dones temps que el teu cos es relaxe i descanse millor», suggereix Guzmán.

Per acabar i com apunta el professor Guzmán, «la idea és que l'activitat física et permeta trobar un equilibri fisiològic i aquest exercici fisiològic dependrà de com estigues. Al matí o a la vesprada, en funció de cadascun, del seu estat basal».

Other News