Trenta anys de campanyes internacionals de prevenció del VIH/sida al Palau de Cerveró de la Universitat

El Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i l’Institut de Medicina López Piñero inauguren hui dijous 1 de març, a partir de les 18 hores, ‘Epistemologies de la prevenció del VIH-sida’, una exposició organitzada en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i comissariada per Pepe Miralles dins de l’àmbit de 4FICAE-Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties. La mostra es podrà visitar al Palau de Cerveró fins al 27 d’abril.

2 de march de 2018

Una de les imatges de l’exposició.
Una de les imatges de l’exposició.

FICAE, un festival de caràcter anualorganitzat per la Universitat Politècnica de València, arriba ja a la quarta edició. Es tracta d’una proposta única al món que aborda des del cinema i l’art la malaltia en totes les seues variables i des de múltiples perspectives.

Epistemologies de la prevenció del VIH-sida proposa, a través de cartells i altres mitjans informatius, una sèrie de nodes epistemològics que permetran veure com s’ha entés la prevenció del VIH i de la sida i quines actituds ha pogut modificar.

El projecte ofereix una selecció de moments clau en l’evolució del discurs en la prevenció que, inevitablement, anirà lligat als canvis socials, polítics i als avanços científics. A més, l’exposició evidencia la necessitat de desestigmatitzar la malaltia i, sobretot, les persones infectades amb l’objectiu de conscienciar en el respecte i dignificar les seues vides.

Al llarg dels anys s’han succeït campanyes de prevenció del VIH-sida que han generat imatges i prejuísque són conseqüència del desconeixement de la malaltia i de les implicacions que té per al malalt i el seu entorn. Aquesta exposició pretén posar en evidència aquestes mirades i donar visibilitat a aquelles campanyes dirigides a diferents categories socials, sexuals, ètiques i culturals, que tractensense tabús temes com ara la sexualitat, el plaer, la toxicomania, la malaltia i la mort; i que fan d’aquesta informació unfet accessible per a entendre els comportaments preventius dirigits a cada tipus de pràctica.

Pepe Miralles, codirector del festival, artista visual i comissari, amb una llarga trajectòria en el tema tractat, presenta una exposició que fa visible el treball dut a terme per diversos col·lectius activistes i associacions implicades. Gràcies a la col·lecció i a la cessió de material d’Apoyo Positivo, Diversidad Salud y Comunidad, Jon Arrizabalaga (col·lecció particular), Avacos, Calcsicova, Cesida, ComitéAntisida València, FELGTB, Àlvar Martínez, Fundación Triángulo, Lambda i Sidastudi, ara és possible generar altres relats sobre la prevenció del VIH-sida.

Epistemologies de la prevenció del VIH-sida es configura com una finestra que permet veure com es va dirigirla informació (o desinformació) a les comunitats afectades pel desconeixement i el silenci institucional.

Other News