Tres investigadores de la Universitat dissenyen una ferramenta per a desemmascarar bots

  • Press Office
  • June 6th, 2019
 
Dafne Calvo, Lorena Cano-Orón i Almudena Esteban
Dafne Calvo, Lorena Cano-Orón i Almudena Esteban

Les investigadores Dafne Calvo, Lorena Cano-Orón i Almudena Esteban han creat el portal Alerta Bots (http://mediaflows.es/alertabots/), on expliquen la rellevància política d'aquestes ferramentes automatitzades i la forma d'identificar-les en xarxes socials. La pàgina inclou materials divulgatius amb llicència Creative Commons i un tutorial per a la creació de tallers que poden utilitzar-se en contextos educatius per a formar sobre l'ús de bots amb motius polítics. Alerta Bots és una pàgina web amb material en accés obert per al disseny de seminaris contra la desinformació en Internet.

Aquesta pàgina web és resultat de les investigacions en curs sobre les campanyes electorals de 2019 realitzades pel Grup de R+D Mediaflows, amb seu en la Universitat de València. Els bots són comptes falsos amb tasques automatitzades que imiten el comportament humà. Durant els últims mesos ha adquirit especial rellevància la seua presència en xarxes socials, quan diversos mitjans de comunicació, investigadores i investigadors i grups activistes han denunciat l'ús dels partits polítics d'aquestes ferramentes amb motius electorals.

Els bots socials són capaços de crear Trending Topics, boicotejar comptes rivals i generar campanyes polítiques com si hagueren aparegut espontàniament en Internet per part de persones reals simpatitzants d'una formació política. També poden viralizar missatges concrets i amb açò facilitar la distribució de fake news en Internet.

Per açò, les investigadores insisteixen a advertir que l’apoderament ciutadà i l'alfabetització mediàtica són necessaris perquè les usuàries i els usuaris regulars d'Internet siguen capaces de comprendre per si mateix els fluxos de desinformació que existeixen en xarxes socials. 

Amb Alerta bots les autores esperen aportar coneixement útil per a la investigació i formació sobre el fenomen dels bots, utilitzats com una forma de manipular el discurs i el clima d'opinió en xarxes socials. De moment, el taller ha sigut replicat en la Universitat Complutense de Madrid i en la Universitat de Valladolid.