Trobada de Jardins Botànics per a unir forces contra el canvi climàtic

  • Botanical Garden
  • December 10th, 2019
 
Trobada Jardins Botànics

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull aquest dijous i divendres, 12 i 13 de desembre, una destacada Trobada de l’Associació Iberomacaronèsica de Jardins Botànics (AIMJB) centrada en com fer front a la problemàtica del canvi climàtic des d’aquestes institucions.

L’AIMJB acordà el passat mes d’abril, en la reunió que va celebrar a Màlaga, adherir-se a l’Aliança dels Jardins Botànics contra el canvi climàtic (Climate Change Alliance of Botanic Gardens), xarxa promoguda pel Royal Botanic Gardens Victoria d’Austràlia.

La reunió de València, organitzada amb la col·laboració de Climate-KIC Spain, té previst aprofundir i avançar en la contribució dels jardins botànics a l’Aliança. També permetrà compartir les iniciatives que s’estan duent a terme per a mitigar el canvi climàtic i preservar la diversitat vegetal.

A la trobada d’aquesta setmana han confirmat l’assistència 17 institucions d’Espanya i Portugal, entre les quals es troben el Museu Nacional d’Histôria Natural e da Ciência (Jardim Botânico de Lisboa e Jardim Botânico Tropical), Jardim Botânico do Faial, Jardim Botânico da Universidade de Coimbra, Jardí Botànic de Sóller, Oasis Park Fuerteventura, Jardín Botánico Canario “Viera y Clavijo”, Arborètum-Jardí Botànic de Lleida, Banco de Germoplasma “César Gómez Campo”, Jardín de Iturraran, Jardín Botánico Pirámides de Güímar, Real Jardín Botánico, Jardí Botànic Mar i Murta, Real Jardín Botánico Castilla-la Mancha i Jardín Botánico de Torretes.

Programa de la Trobada:

Dijous, 12 de desembre

10 h. Recepció de les institucions participants i atenció als mitjans de comunicació. Café de benvinguda.

10.30 a 11.20 h. Inauguració i inici de les exposicions amb Gianluigi Bacchetta, de l’Orto Botanico di Cagliari: Estratègies de conservació en jardins botànics davant el canvi climàtic: una perspectiva mediterrània.

11.20 h: Juli Caujapé Castells, Jardín Botánico Viera y Clavijo: El projecte del 'Jardín del Conocimiento': generant, explicant i aplicant ciència per al trànsit de les illes afortunades cap a la sostenibilitat ambiental.

11:40 h: Esteban Manrique, Real Jardín Botánico, CSIC: Iniciativa per al seguiment fenològic en el jardí, d’acord amb l’AEMET, i de variables climàtiques i de deposició de nitrogen.

12 h: Ana Cristina Pessoa Tavares, Jardim Botânico da Universidade de Coimbra Ritmos do Jardim.

12:20 h: Pablo Ferrandis, Jardín Botánico de Castilla La Mancha: Obtenció d’un segell per certificació de tercers d’excel·lència ecològica en jardineria, que inclou l’ús exclusiu de fonts d’energia renovables a totes les instal·lacions del JBCLM.

12:40 h: Josep Maria Montserrat, Jardí Botànic de Barcelona: El Jardí Botànic de Barcelona i el canvi climàtic: algunes actuacions recents.

13 h: Olga Mayoral, Jardí Botànic de la Universitat de València: Young Climathon, una activitat amb Instituts de Secundària per a buscar solucions al canvi climàtic.

13:20 h: Miguel Ángel González Pérez, Jardín Botánico Viera y Clavijo: Adopta un endemismo: projecte d’educació ambiental com iniciativa dels jardins botànics davant el canvi climàtic.

13:40 h: Rocío González Negrín, Jardín Botánico Pirámides de Güímar: Jardins Sostenibles, claus per a la divulgació sobre canvi climàtic.

14 h: Magdalena Vicens Fornés, Jardí Botànic de Sóller: Complement a les activitats educatives en el JBS: ODS, bons hàbits per a salvar el món.

14:20 h: Eva Pastor, Jardí Botànic de la Universitat de València: Comuniquem el canvi climàtic des dels jardins botànics

16 h: Formació i sessions dels grups de treball:

  • Didàctica i divulgació
  • Adaptació del Jardí
  • Formació i projecció

18 h: Presentació dels compromisos i iniciatives comuns

Divendres, 13 de desembre

9 h: José Luis Muñoz, Climate-KIC: Jardins botànics i canvi climàtic, una oportunitat.

9:40 h: Raquel de Rivas, Jardí Botànic de la Universitat de València: Life Canvi Climàtic, aspectes formals, administratius i de gestió.

10 h: Pablo Aller, OPER de la Universitat de València: Horitzó 2020 una convocatòria europea apropiada a les capacitats dels jardins botànics.

10:30 h. Café

11h: Formació grups de treball sobre línies d’actuació per a un Life de Canvi Climàtic.

13 h: Exposició de les iniciatives i persones responsables de dinamitzar la seua  proposta per al Life.

Més informació:

www.jardibotanic.org