Un cicle de debats a La Nau analitza la relació entre mobilitat i espai urbà

  • February 13rd, 2018
 
Exposició 'Visca el carrer! al Claustre de La Nau.
Exposició ‘Visca el carrer!’ al Claustre de la Nau.

Hui dmarts 13 de febrer, a les 18 hores, s’inaugura al Centre Cultural La Nau un cicle de debats sobre mobilitat i espai urbà com a complement a la exposició ‘Visca el carrer! La transformació de la mobilitat i l’espai públic’, que podrà visitar-se al Claustre de la Nau fins al 18 de març. La primera taula redona, ‘Comerç i espai públic’, abordarà la relació entre el comerç local i els processos de pacificació del trànsit.

Els processos de pacificació del trànsit en les grans ciutats no estan exempts de debats i resistències al canvi. Aquesta situació l'han viscuda abans que València ciutats com ara Pontevedra, Sant Sebastià, Barcelona, París i Nova York. Totes elles van iniciar propostes que, tot i que ara són reeixides, van trobar en els seus inicis resistències per la por al canvi.

Aquest va ser el cas de Granollers. En els anys noranta, els comerciants d’aquesta població van liderar les reivindicacions veïnals per a transformar una travessia urbana en un carrer per a vianants. Per a la qual cosa van decidir ocupar amb cadires on s’asseien a parlar la principal artèria comercial, que era travessada per una carretera. Així van aconseguir la seua peatonalització. Una victòria que es va veure entelada per la proliferació de franquícies que substituïen els comerços tradicionals. És un exemple de com la ciutat està en constant transformació, i per això és molt important debatre sobre aquest procés de canvi i la seua manera d’afrontar-ho i cap a on ha d’anar l’espai urbà.

Per a conéixer millor aquestes experiències i aprendre d’altres ciutats, EMT València, en col·laboració amb la Universitat de València, presenta un cicle de conferències que té la mobilitat com a eix principal i que se celebraran al Centre Cultural La Nau aprofitant l'exposició Visca el carrer! que es pot visitar fins al 18 de març.

 

Programa

La primera conferència, sota el títol Comerç i espai públic, tindrà lloc  aquest dimarts 13 de febrer a partir de les 18 hores i s’hi analitzarà quin ha de ser el paper del comerç en la vitalitat de l’espai  públic. Tindrà la participació de representants d’associacions de comerciants de València i de Granollers, junt amb el  regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i la directora de Comerç i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Mercè García de l’Estal.

La següent cita serà dimecres 21 de febrer a les 18 hores, on es presentaran les conclusions dels tallers que s’han realitzat amb un centenar de persones sobre el tipus de transport que es vol per a la ciutat. El document de conclusions que es presentarà és fruit dels sis tallers temàtics que va plantejar l’EMT per a debatre en profunditat la qüestió, amb un mapatge d’agents, en els quals es va tractar la relació amb el transport públic en superfície des de diferents perspectives: gènere, persones majors, joves, vianants, ciclistes, usuaris, no usuaris i persones amb problemes de mobilitat.

Les jornades culminaran el dijous 23 de febrer, també a les 18 hores, amb un debat sobre les necessitats de mobilitat i com es gestiona la convivència entre tots els actors afectats. Per a aquesta cita es comptarà amb la presència del cap de la policia local de Pontevedra, Daniel Macenlle, i de Silvia Casorrán, de l’associació Col·lectiu Superilla de Poblenou (Barcelona), entre altres.

 

Visca el carrer!

Aquestes activitats paral·leles complementen l’exposició Visca el carrer! La transformació de la mobilitat i l’espai públic que es pot visitar al Claustre del Centre Cultural La Nau. El recinte està totalment intervingut amb pancartes, vídeos, instal·lacions, fotografies de gran format… Un recorregut per deu espais sobre el paper, sempre en construcció, de les ciutats i la dimensió ciutadana dels espais urbans, que defenen figures de l’urbanisme internacional com ara l’arquitecte danés Jan Gehl o l’activista nord-americana Jane Jacobs, les aportacions dels quals es troben en la mostra.