Un debat sobre l’abolició o la regulació de la prostitució enceta hui dimecres el nou cicle de debats ‘La Nau de la Igualtat’

  • September 28th, 2016
 
Claustre de La Nau

La Unitat d’Igualtat arranca el nou curs amb una agenda plena d’activitats. Per a començar, aquest dimecres 28 de setembre s’enceta un nou espai de debats a la Nau sobre temes d’igualtat. Es tracta d’un debat sobre la prostitució ‘Acords i desacords del feminisme sobre prostitució’, a les 19 hores en l’Aula Magna. D’altra banda, el Col·legi Major Rector Peset també acull a la mateixa hora la xarrada ‘No existeix història ni cultura sense dones’.

El primer tema que es tractarà en La Nau de la Igualtat serà la prostitució (a les 19 hores). 'Acords i desacords del feminisme sobre prostitució' seurà en la taula Ana de Miguel, professora de la Universitat Rei Joan Carles I i autora del llibre Neoliberalismo sexual. El mito de la libre elección, i Ruth Mestre, professora de la Universitat de València i membre de l’Institut de Drets Humans de la Universitat. Moderà el debat Maria Elena Olmos, degana de la Facultat de Dret.

Tal com explica Amparo Mañés, directora de la Unitat d’Igualtat, “es tracta de debatre entre dues postures que fins ara dividien, no ja la societat, sinó també el feminisme: la posició abolicionista, representada per la professora Ana de Miguel, i la posició prodrets (regulacionista), que representarà la professora Ruth Mestre”.

Entre els objectius perseguits amb aquest nou espai de debats destaca el fet de polemitzar sobre els elements de debat claus en el pensament feminista, amb la finalitat d’avançar per aconseguir posicions més consensuades que afavorisquen la lluita i les conquestes socials en matèria d’igualtat. Les taules de debat són un marc idoni per a fomentar la reflexió i el diàleg. Així, es convidarà persones expertes perquè debaten sobre problemàtiques com ara la prostitució, la conciliació o la bretxa salarial.

Fòrum Internacional FemUrbs

A més, els dies 29 i 30 de setembre se celebra al Jardí Botànic de la Universitat el Fòrum Internacional FemUrbs sobre dona i territori, el qual comptarà amb contribucions d’avantguarda en l’àmbit de l’urbanisme i el gènere, i on s’analitzaran les ciutats sensibles a les qüestions de gènere, la transversalitat de gènere en les polítiques locals i el dret a la ciutat i les seues potencialitats. Així mateix, s’hi abordaran els patrons de mobilitat de les persones i es farà un recorregut a peu per la ciutat de València amb perspectiva feminista.

El programa es pot consultar ací:

La ciutat de les dones? Fotografia, espais i gènere

Per a completar aquests dies per la igualtat, la Sala Oberta de la Nau acull des del dimecres 21 de setembre i fins el 30 d’octubre la mostra La ciutat de les dones? Fotografia, espais i gènere, realitzada per Dones Objectives. Conformen el col·lectiu de Dones Objectives dones fotoperiodistes valencianes que treballen per a mitjans de comunicació, entitats públiques, agències i blogs d’àmbit local, nacional i digital. Es tracta d’Eva Máñez (Valencia Plaza, El Temps i agències), Consuelo Chambó (freelance), Provi Morillas (Levante-EMV), Almudena Torres (agències), Eva Ripoll (freelance), Amparo Simó (Marca i freelance), Irene Marsilla (Las Provincias), Raquel Abulaila (Diputació de València), Marga Ferrer (Levante-EMV i 360gradospress.com), Emma Ferrer (agències) i Mónica Torres (El País).

Amb la idea de territori i gènere, l’exposició pretén reflexionar, des de la fotografia, sobre la ciutat de València i com és viscuda i sentida des de la perspectiva de gènere. El feminisme, com a moviment plural i inacabat, ofereix les seues anàlisis i mirades per a intentar comprendre què significa la ciutat. Les autores visiten les barreres que el patriarcat i el neoliberalisme intenten imposar a les vides de les dones i la seua diversitat, però també per les seues resistències.

Jornades sobre igualtat al Col·legi Major Rector Peset

El Col·legi Major Rector Peset també acull aquest mes de setembre diverses activitats per a conscienciar sobre l’eradicació de la violència masclista i posar damunt la taula les causes que, arrelades en la mateixa organització i estructura social, la perpetuen. Diferenciar per rols, transmetre una cultura en la qual els xics són els protagonistes i les xiques són invisibles, i on l’amor romàntic continua constituint un element central de la biografia femenina, són alguns dels exemples que s’exposaran en les sessions.

Per això, la Casa de la Dona de València ha organitzat al Col·legi Major Rector Peset tres activitats formatives que es complementen entre si amb l’objectiu de contribuir a la reflexió sobre les causes de la violència masclista. Aquesta proposta inclou dues xarrades-debat amb la participació de reputades expertes en el currículum ocult en l’ensenyament i els processos de socialització diferenciada de xics i xiques, dos aspectes que recolzen els models de masculinitat i feminitat que perpetuen aquesta violència. Les xarrades seran el dimecres dia 28 a les 19 hores amb Ana López, investigadora de la Universitat, que oferirà la conferència No existeix història ni cultura sense dones, i el dia 30, també a les 19 hores, María Elena Simón, analista de gènere i experta en coeducació, que parlarà sobre Quan arriba l’amor... El dia anterior, 29 de setembre, però, serà el torn de l’espectacle teatral en clau d’humor a càrrec de la companyia Las XL per a desmuntar els mites de l’amor romàntic. L’actuació serà a Ca Revolta.

Activitats de la Unitat d’Igualtat per als pròxims mesos

La Unitat d’Igualtat també ha preparat activitats per als dies 3 i 20 d’octubre, i 24 i 25 de novembre. Una tardor plena de propostes. El 3 d’octubre se celebrarà la reunió del consorci GenderNet. L’encontre es realitza cada vegada en un país diferent i en aquesta ocasió la Universitat de València és la seu acollidora. GenderNet és una agrupació de diversos països europeus, de Canadà i dels Estats Units l’objectiu de la qual és incrementar la presència de les dones en la ciència. D’altra banda, el dia 20 tindrà lloc al Rectorat la jornada Universitat de València per a la igualtat, en la qual es tractaran els reptes que té la institució acadèmica en temes de salut i comunicació. Ja en novembre, el dia 24, s’ha programat una conferència la sobre violència de gènere. Serà realitzada per la sociòloga Soledad Murillo, secretària general de Polítiques d’Igualtat entre 2004 i 2008 que va treballar activament per l’aprovació de la Llei Integral contra la Violència de Gènere. El dia 25 tindrà lloc l’acte institucional, a Rectorat, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència sobre les Dones, i es lliurarà la tercera edició dels Premis Olga Quiñones.

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy