Un llibre editat per la Universitat recorre la vinculació de Blasco Ibáñez amb Amèrica del Nord

  • Press Office
  • February 28th, 2020
 
Fotograma de la pel·lícula 'Els quatre genets de l'apocalipsi', que figura en la coberta del llibre.
Fotograma de la pel·lícula 'Els quatre genets de l'apocalipsi', que figura en la coberta del llibre.

Blasco Ibáñez en Norteamérica, d’Emilio Sales, es va presentar dijous 27 de febrer a la llibreria Fan Set de València. L’obra, editada per Publicacions de la Universitat de València, explica la vinculació del novel·lista amb els Estats Units, però també amb d’altres països, com ara Mèxic o Cuba.

Durant la presentació, a més de l’autor intervingueren la professora de la Universitat de València Carme Manuel (directora de la col·lecció 'Biblioteca Javier Coy d’estudis nord-americans', on s'inclou l'obra), l’assagista Gustau Muñoz i l’editor Manolo Gil. Emilio Sales és un reconegut especialista en la figura i l’obra de Blasco Ibáñez, i ha estat director de la Casa Museu Blasco Ibáñez a la Malva-rosa.

En 1919 Vicente Blasco Ibáñez va viatjar als Estats Units, llorejat per un èxit espectacular. ¿Va ser un inesperat colp de fortuna el que va convertir The Four Horsemen of the Apocalypse en tot un fenomen editorial que anava a permetre a Blasco sumar un interessant nou capítol a la seua novel·lesca biografia. Siga com siga la resposta, el triomf de l’escriptor a Amèrica del Nord va repercutir decisivament en la seua trajectòria artística i personal, i al mateix temps va contribuir a despertar l’interès cap a la literatura espanyola a l’altre costat de l’Atlàntic.

Des de l’estudi de la premsa de l’època, aquest volum es proposa un retrobament amb el Blasco convertit en figura mediàtica, i fins i tot reclam publicitari, en la república estatunidenca, allí on les traduccions i adaptacions cinematogràfiques dels seus llibres o les seues col·laboracions periodístiques van ser cotitzadíssimes.

La reconstrucció d’un itinerari que també va tindre escales a Mèxic i Cuba s’acompanya de diversos textos que van afermar  a imatge cosmopolita del novel·lista, i que, per haver sigut redactats en anglès, van ser i continuen sent desconeguts per a molts dels lectors en castellà.

Emilio Sales

Emilio Sales és catedràtic de Secundària i doctor en Literatura Castellana. Director de la Casa Museu Blasco Ibáñez entre 2017 i 2019, va obtindre el Premi d'Assaig de la Generalitat Valenciana 2008 per l’obra Bajo el encanto de lo novelesco. Blasco Ibáñez, ochenta años después, i el Premi Santillana d'Experiències docents 2007. En l’àmbit de la investigació, s’ha interessat per l’estudi i edició de diversos llibres de cavalleries castellans dels segles XV i XVI; i ha centrat més recentment la seua dedicació a l’anàlisi de la producció literària de Vicente Blasco Ibáñez, resultat del qual són una vintena d’edicions crítiques, escolars i divulgatives.

Recentment ha ampliat el seu camp d'investigació cap a la figura de Carmen de Burgos, Colombine, amb l’edició d'alguns dels seus títols més representatius i altres treballs d’actualitat en premsa.

File in: Lletres