Un projecte de l’ETSE, el millor d’Europa en l’aplicació de la tecnologia oberta Ethernet Powerlink

  • October 26th, 2017
 
Juan Barrios, Alfredo Rosado i Jorge Samaniego
Juan Barrios, Alfredo Rosado i Jorge Samaniego.

Maria Iranzo

“Feia temps que teníem descrita tota la fonamentació científica del nostre projecte, un sistema de localització i seguiment d’objectes basat en la informació subministrada per una càmera de visió artificial desenvolupada pel professor d’Informàtica Fernando Pardo. És a dir, havíem dissenyat un mecanisme per a capturar objectes que es mouen molt ràpidament atenent a la informació que ens facilita una càmera de vídeo amb molt baixa càrrega computacional, ja que no captura tots els ‘frames’, sinó que registra només els canvis en el posicionament de l’objecte. Era un pas important, però ens faltava posar en funcionament un prototip industrial. I per aconseguir-lo, necessitàvem un llenguatge que comunicara el mecanisme de captura amb tota l’electrònica aplicada a la càmera”, expliquen el doctorand Juan Barrios i el seu director de tesi i director del Màster Dimsai, especialitzat en la formació de tecnologies industrials d’automatització, Alfredo Rosado.

La solució els va arribar en sentir parlar de la tecnologia oberta Ethernet Powerlink. Va ser durant una de les xarrades que B&R, empresa líder en automatització de màquines instal·lada al Parc Científic de la Universitat de València, sol realitzar per als alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE). “Els vaig contar que la meua empresa havia creat una tecnologia per a la comunicació entre dispositius que, a més de ser gratuïta, és molt fiable, ràpida i permet fer ús d’una infrastructura estàndard d’informàtica”, assenyala Marcos García, responsable de la companyia a la Comunitat Valenciana.

I amb la ferramenta idònia, Juan Barrios i Alfredo Rosado, recolzats per Jorge Samaniego, estudiant del Màster Dimsai, i Taras Iakymchuck, estudiant de doctorat d’Enginyeria Electrònica, van fer realitat l’automatització. “Utilitats? Imagina que en lloc d’aquesta plataforma on se situa aquesta pilota negra hi ha una banda transportadora per la qual passen verdures o fruites. Així, a través de la càmera, es podria detectar la ubicació d’un tipus de peça concreta i, mentre s’està movent, unes pinces l’agarrarien. Podria ser fins un caçamosques! L’avantatge que ofereix és la velocitat amb què permet seguir un objecte que es mou molt de pressa”, assenyala el professor d’Enginyeria Electrònica Afredo Rosado.

European Industrial Ethernet Award

Immersos en aquest desenvolupament, va ser també l’empresa B&R la que els va proposar presentar-se al concurs europeu que el consorci d’empreses usuàries d’aquesta tecnologia oberta (Ethernet Powerlink Standardization Group) organitza per a premiar el millor projecte d’enginyeria de base científica desenvolupat per un equip universitari fent ús d’aquest llenguatge de comunicació. “Competíem contra vint-i-sis equips i en vam quedar cinc com a finalistes. Excepte nosaltres i un altre equip d’Eslovènia, que ho vam anunciar per xarxes socials, els altres tres han mantingut en silenci la seua candidatura fins arribar al 20 d’octubre, quan ens els hem trobat en la final celebrada a Àustria”, rememora Juan Barrios.

La peculiaritat d’aquest concurs és la fusió de la investigació científica, “l’embull d’algoritmes desenvolupat per nosaltres”, i la tècnica, “el hardware facilitat per B&R”, del qual sorgeix “una funcionalitat única”. És precisament el que els han reconegut atorgant-los el premi, “el primer premi europeu que rep un projecte d’aquest màster”. 

Això també els ha suposat la quantitat de deu mil euros. “Anem a destinar-los a construir un robot més gran, que puga implantar-se ja en l’entorn industrial. Per tant, podrà suportar més pes i tindrà un major abast”, auguren els creadors. “En cas que genere interés de les empreses, podrem subscriure convenis de col·laboració per a la seua aplicació industrial. Realment, podria interessar a B&R, ja que no disposa d’aquest automatisme. Estaria bé tancar així el cercle”, subratllen Rosado i Barrios.

More information: