Un seminari analitza el paper de les ONGs en la generació de consciència paisatgística

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • November 10th, 2017
 
Un seminari analitza el paper de les ONGs en la generació de consciència paisatgística
D’esquerra a dreta: el codirector de la Càtedra Emilio Iranzo, la degana Ester Alba, el secretari autonòmic Josep Vicent Boira i el president del Centre per al Coneixement del Paisatge Juan Antonio Pascual.

Els dies 9 i 10 de novembre la Facultat de Geografia i Història va acollir el seminari ‘Societat Civil i Paisatge. El paper de les Organitzacions No Governamentals’. Aquest simposi va estar organitzat per la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians i el Centre per al Coneixement del Paisatge.

L'objectiu d'aquest seminari va ser fer-se ressò del treball que les ONGs estan implementant en matèria de paisatge, territori i patrimoni paisatgístic. El paper d'aquestes organitzacions resulta fonamental, ja que faciliten “la participació activa de la societat civil en la conservació dels valors naturals i culturals del paisatge”, va explicar el codirector de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, Emilio Iranzo, professor del Departament de Geografia, UV.

Iranzo va assegurar que la conservació del paisatge mai serà possible sense una “ciutadania sensible als valors del paisatge”, per açò resulta necessari “instruir i sensibilitzar a la societat sobre la importància que per al seu benestar té la cohesió territorial i l'harmonia paisatgística”, va destacar el professor.

El seminari es va estructurar en tres mòduls. Els dos primers van tindre lloc en la Facultat de Geografia i Història. El primer bloc tractà d'oferir una visió acadèmic-política del paisatge, comptà amb la participació com a conferenciants d'Emilio Iranzo, Rocío Silva (Departament de Geografia. UV) i Vicente Collado (Servei d'Infraestructura Verda i Paisatge de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori).

El segon mòdul se centrà en analitzar la tasca que duen a terme les diferents organitzacions no governamentals, tant a escala nacional com a local. Participaren en aquest bloc representants de diverses associacions com el Centre per al Coneixement del Paisatge, l'Associació de Geògrafs Espanyols, l'Associació d'Amics del Patrimoni Natural i Cultural Alturano ‘El Cantal’, Soneja Sostenible, RiuRaus Vius, i Avinença.

El tercer mòdul del seminari va consistir en una eixida de camp a la comarca de l'Alt Palància, que es va realitzar el divendres 10 de novembre. Es va dur a terme a través d’un itinerari pràctic que va permetre als inscrits posar-se en contacte amb paisatges del món real i descobrir in situ els valors del paisatge.

En la inauguració del simposi van estar presents: el secretari autonòmic de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració Territorial, Josep Vicent Boira; la degana de la Facultat de Geografia i Història, Ester Alba; Emilio Iranzo, codirector de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians al costat d'Alejandro Pérez, catedràtic del Departament de Geografia de la UV; i Juan Antonio Pascual, president del Centre per al Coneixement del Paisatge.

Aquest seminari és una més de les accions previstes per la UV i la Conselleria d'Habitatge en el marc de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, una plataforma acadèmica que persegueix la reflexió i recerca entorn de temes relacionats amb la concepció i valoració que la població efectua dels paisatges valencians, així com la divulgació i transmissió de coneixement en matèria de paisatge i participació ciutadana.

More information: