Una instal·lació artística a La Nau basada en un centenar de tombes consciencia la ciutadania sobre la indiferència davant la mort

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • November 2nd, 2021
 
Instal·lació artística sobre la mort a La Nau.
Instal·lació artística sobre la mort a La Nau.

El Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha acollit aquest matí la presentació de la instal·lació ‘El mort és un altre’, un dels projectes guanyadors de la convocatòria ‘Activa Cultura’. Ideada per l'artista multidisciplinari Pedro Ruiz Roldán, la instal·lació consta d'un centenar de tombes anònimes i homogènies.

Inspirat en l'alfombrismo d'Elche de la Sierra (Albacete), la seua terra natal, on les catifes són ofrenes efímeres de caràcter religiós, la instal·lació a La Nau ha sigut una metàfora del procés vida-mort per la seua finitud. Encara que la gran quantitat de tombes podria remetre a les recents morts per la Covid, l'obra pretén alertar sobre unes altres “pandèmies socials”, que continuen generant diàriament multitud de morts.

Les morts al Mediterrani, els constants assassinats de dones a mans dels seus marits –precisament en el mes que es commemora el 25-N, Dia Internacional de l'Eliminació contra la Violència de Gènere-, o les agressions a persones del col·lectiu LGTBIQ+, pretenen ser visibilitzades i reivindicades, i interpel·len imperativament a reconèixer que hi ha molts altres agents socials a part del virus que estan posant fi a la vida de moltes persones.

L'acte ha comptat amb la participació de la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, el coordinador d'Activa Cultura, el professor de la Universitat de València, Domingo Pujante, les vicedeganes de la Facultat de Magisteri, Amparo Hurtado i Marta Talavera, i l’artista, Pedro Ruiz Roldán, egressat a Magisteri per la Universitat.

Segons l'artista, “la nostra societat ha amagat històricament la mort per ser un tabú, i l’ha allunyat a les perifèries dels cementeris, tanatoris i hospitals. És per això que aquesta obra pretén conscienciar sobre la necessitat de superar el tabú de la mort, tant la pròpia, per poder prendre consciència d'una existència més plena, autèntica i real, com l’aliena, per tenir més present la realitat dels altres, que pateixen amb major afany la nostra indiferència i negació de la seua mortalitat”.

El projecte acabarà amb un vídeo que recollirà les diferents realitats de col·lectius implicats en l'obra, com els col·lectius ‘Por ti mujer’, ‘Lambda’ o ‘Valencia Acoge’, 'Chrysallis', entre altres. El vídeo serà exposat -a manera d'instal·lació-, juntament amb les restes de la peça realitzada a La Nau, a les facultats de Magisteri, Pedagogia i Filosofia, dins del projecte ‘Cultura als campus’ impulsat per la Universitat, amb la finalitat de dirigir-se al col·lectiu d'estudiants que educaran a la ciutadania.

Al novembre, uns altres projectes guardonats dels Premis ACTIVA

Les convocatòries ‘Activa’, promogudes per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i el Servei de Cultura Universitària, consisteixen en unes ajudes pensades per a impulsar les activitats culturals i creatives i visibilitzar la cultura com a eina de projecció social, tant en la institució mateixa, com en la ciutat. En total, es concediran 60.000 euros.

Durant aquest mes, es coneixeran tres nous projectes premiats.

El dia 8 de novembre es presentarà el projecte 'Bitàcoles Tèxtils', unes sessions de treball tèxtil col·laboratiu, que culminen amb una mostra expositiva, presentat per Ximena Pardo, estudiant de Treball Social de la Universitat de València.

El certamen Titelles, un dels premiats en la convocatòria ‘Activa Fest’ i que tindrà lloc el pròxim 26 de novembre a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau.

El 29 de novembre, la Sala Matilde Salvador acollirà la presentació del certamen ‘Lleva't la màscara’, un festival de microteatre promogut per l'estudiant d'Enginyeria Multimèdia de la Universitat, Nicolás Aranda i que també ha estat guanyador en la convocatòria ‘Activa Cultura’.

File in: Cultura