Una recerca analitza els prejudicis de gènere en l’accés a llocs directius

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • December 14th, 2017
 
Esta imatge mostra Areceli Mora
Araceli Mora, catedràtica de Comptabilitat de la Universitat de València

Un estudi de les universitats de València, Carlos III de Madrid (UC3M) i de Bristol (Regne Unit) que analitza les causes de l’escassetat de dones en els consells d’administració, assenyala que les empreses que discriminen en l’accés a aquests òrgans directius són precisament les que pitjor informació financera aporten. Aquesta recerca, publicada recentment en la revista 'Journal of Corporate Finance', es basa en dades de grans companyies del Regne Unit.

Segons Araceli Mora, catedràtica de Comptabilitat de la Universitat de València i una de les autores del treball, “aquesta recerca analitza si la composició dels consells directius de les grans companyies angleses té impacte en la qualitat de la informació comptable resultant”. La investigadora de la Facultat d’Economia conclou que aquelles empreses que discriminen les dones “tenen pitjor informació comptable que aquelles en les quals no hi ha discriminació, en les quals no s’ha apreciat diferències en el comportament d’homes i dones. El factor que influeix en la qualitat és la professionalitat i independència, independentment del gènere”.

“Identifiquem les empreses que discriminen dones utilitzant models estadístics que prediuen quantes dones hauria de tenir el consell d’administració en funció de les característiques de la companyia”, explica un altre dels autors de l’estudi, Juan Manuel García Lara, catedràtic del Departament d’Economia d’Empresa de la UC3M. “Utilitzem una mostra britànica perquè hi ha tan poques dones en els consells d’administració espanyols que no podíem fer un treball estadístic a l’ús”, afegeix.

Una de les conclusions a la qual han arribat aquestes investigadores i investigadors és que no hi ha diferències quant a la capacitat de monitoratge entre homes i dones a l’hora de treballar en llocs directius, sinó que són les empreses les que contracten de forma diferent. “Hi ha discriminació en l’accés als consells d’administració, és a dir, hi ha empreses que sistemàticament prefereixen contractar homes en lloc de dones”, afirma una altra de les autores de l’estudi, Beatriz García Osma, catedràtica del Departament d’Economia de l’Empresa de la UC3M.

“El treball l’hem realitzat basant-nos en una mostra d’empreses del Regne Unit, però aquestes conclusions són extrapolables al cas espanyol, donat que el perfil dels directius de grans empreses és molt similar en l’àmbit internacional”, comenta un altre dels investigadors, Mariano Scapin, de la Universitat de Bristol.

Aquests resultats podrien utilitzar-se per a proposar noves mesures contra la discriminació laboral. Els investigadors proposen que tant la societat com les empreses reflexionen críticament sobre per què hi ha tan poques dones en els consells d’administració quan no hi ha diferències en la capacitat i en l’acompliment entre els homes i les dones que ocupen aquests càrrecs.

 

Article: Juan Manuel García Lara, Beatriz García Osma, Araceli Mora, Mariano Scapin. «The monitoring role of female directors over accounting quality». Journal of Corporate Finance, 2017, vol. 45, issue C, 651-668.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0929119917303504