Una visita guiada a l’edifici històric de la Universitat i dos clubs de lectura, activitats d’Alumni en desembre

  • UV General Foundation
  • December 23rd, 2022
 
Visita d'Alumni UV al Paranimf.
Visita d'Alumni UV al Paranimf.

Alumni UV ha programat per a aquest mes de desembre tres activitats abans de les vacances de Nadal: els clubs de lectura TIRANT i QUIJOTE, i una visita guiada gratuïta a l’edifici històric de la Universitat de València el passat dia 22, que centrà la proposta cultural del mes.

La visita guiada al Centre Cultural La Nau és un servei que ofereix el Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València i que es fa extensiu a d’altres espais universitaris amb la finalitat de divulgar i posar en valor el patrimoni que atresora la institució acadèmica. Són visites guiades que pertanyen al programa de Voluntariat Cultural UV, format pel mateix estudiantat universitari.

El Centre Cultural La Nau és un edifici neoclàssic que va ser construït en una de les èpoques més brillants de l’arquitectura valenciana. Tot i que des del segle XIII hi hagué a València cases d’estudis superiors, només a principi del segle XV s’aconseguí agrupar-los en un Estudi General amb estatuts aprovats (1412) pel Govern municipal i el bisbe Hug de Llupià

L’edifici de La Nau consta de diferents elements com són el Claustre clàssic i monumental amb l’escultura en bronze de l’humanista Joan Lluís Vives del 1880, el Paranimf, l’Aula Magna, la Capella de la Sapiència -construïda per Pere Compte en 1498-, la Biblioteca -on es conserven manuscrits, incunables i impresos publicats entre els segles XVI i XX-, els diferents espais expositius i d’altres dependències.

TIRANT i la novel·la pòstuma de Carme Miquel
El Club TIRANT en valencià ha acomiadat l’any amb la lectura de la novel·la ‘Benilluna’, publicació pòstuma de la professora i escriptora Carme Miquel. El Club es va reunir, dilluns 12, a la Sala Gonzalo Montiel de La Nau, per a debatre sobre el món literari de l’autora d’Aigua en cistella’.

‘Benilluna’ segueix el deixant de les grans novel·les de Carme Miquel, i acosta una història personal i íntima amb reflexions sobre temes que tenen com rerefons el peronisme o la dictadura de Videla.

Carme Miquel (la Nucia, 1945-València, 2019) va ser docent i escriptora. És l’autora dels primers llibres de text per a l’ensenyament del valencià: Milotxa, Vola, Topi!, Parotet i Sucret. Al llarg de la seua vida va ser guardonada amb diversos premis, com el de Novel·la Ciutat d’Alzira (1998) o el de la Crítica dels Escriptors Valencians (2016) en reconeixement a la seua trajectòria.

‘Serge’, de Yasmina Reza, en el Club QUIJOTE
El Club QUIJOTE de lectura en castellà, per la seua banda, també es va reunir per a cloure l’any. Ho va fer dimarts 13, a la Sala Gonzalo Montiel de La Nau. La novel·la d’aquest mes ha estat ‘Serge’, de Yasmina Reza, la qual narra la història dels Popper, una família jueva francesa no practicant d’origen hongarés. La pèrdua de la mare i la visita a l’actual Auschwitz són les dues escenes principals entorn de les quals gira la narració, afavorint la capacitat de l’autora de disseccionar els comportaments humans, i posant en relleu diàlegs punxants i un humor negríssim alhora que la seua empatia cap als éssers imperfectes i paradoxals.

More information: