UVocupació rep el Premi CERMI-CV d’Acció Social per la promoció de la inserció laboral de l’alumnat universitari amb discapacitat

  • UV General Foundation
  • December 3rd, 2021
 

El servei d’orientació professional i inserció laboral de la Universitat de València, UVocupació, ha rebut aquest divendres, 3 de desembre, el Premi CERMI-CV, en la categoria d’Acció Social, que reconeix la seua “contribució a la promoció i inclusió socials de les persones amb discapacitat”, assenyalen des del Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana.

En concret, el CERMI-CV ha destacat “la trajectòria i el treball d’inclusió laboral sense barreres per a la promoció i inclusió social, on UVocupació conforma un gran programa d’incorporació de l’alumnat universitari amb discapacitat, ajudant-los a contactar amb empreses, i facilitant-los vies i mètodes d’inserció o desenvolupament professional”.

Han recollit el guardó, en un acte celebrat a la Delegació Territorial de l’ONCE València aquest matí, la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, i la directora d’UVocupació, la professora Marisa Quintanilla, que han estat acompanyades per la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero; la directora de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat (UVdiscapacitat), Celeste Asensi; i part de l’equip d’UVocupació-DisCapacitat.

Per a la rectora Maria Vicenta Mestre, “aquest és un reconeixement que m’ompli de satisfacció com a rectora i membre d’una comunitat universitària centrada en les persones”. En aquest sentit, ha recordat que la UV és la universitat presencial espanyola amb major nombre d’alumnes amb discapacitat matriculats (més de 1.100) i ha remarcat que “les missions de formació, recerca i transferència de la Universitat no es completen si no ens ocupem també de la inclusió sociolaboral del nostre estudiantat en tota la seua diversitat”.

40 insercions laborals
UVocupació, a través de la seua unitat d’atenció a persones amb discapacitat, ha atés durant l’exercici 2021 a prop d’un centenar d’estudiants i titulats; ha realitzat prop de 200 entrevistes personalitzades d’orientació professional i inserció laboral; i ha sumat 40 insercions laborals de persones amb discapacitat (27 dones i 13 homes).

Són resultats obtinguts de la gestió i la consulta diària, i també de l’execució de dos programes clau dins del servei: Col·laborAcció, que ha iniciat el seu camí enguany, i Capacitas, que en 2021 ha celebrat la seua segona edició.

Col·laborAcció: acompanyament en el procés d’inserció
Col·laborAcció és un projecte experimental que, amb el suport de Labora, proposa un pla pioner d’acolliment en l’empresa que afavorisca la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat. El programa s’ha articulat mitjançant dues accions claus: l’acompanyament a l’organització i a la persona amb discapacitat per a assegurar l’èxit de la plena inclusió en el procés d’incorporació al seu lloc de treball, i l’elaboració d’una guia que ofereix a les empreses la informació necessària per a resoldre dubtes, així com per a facilitar vies i mètodes d’inserció o desenvolupament professional del col·lectiu amb discapacitat.

En aquest programa específic i pioner han participat 85 persones amb discapacitat, totes elles amb titulació universitària i inscrites en el portal d’ocupació de la Universitat de València. Al llarg del programa, s’han realitzat 96 entrevistes individualitzades i 696 assessoraments; i s’han impartit quatre tallers formatius amb l’objectiu de dotar a l’usuari de competències per a l’ocupació com ara la preparació d’un speed networking, la preparació d’una entrevista de selecció presencial o online, competències en noves tecnologies i formació en teletreball eficient.

Entre maig i octubre, mesos en què es va desenvolupar el programa, es van publicar prop de 700 ofertes d’ocupació qualificades, de les quals 106 anaven adreçades específicament a persones amb un certificat de discapacitat igual o superior al 33%.

Les insercions van ser 17 de les 85 persones participants en Col·laborAcció, és a dir, un 20%. Aquesta xifra té especial valor per al programa perquè aquest no contemplava un objectiu d’insercions quan es va encetar.

Sobre aquestes contractacions, el 65% de les persones insertades eren dones, el 53% tenia més de 35 anys i el 47% presentava una discapacitat física. Sobre el tipus de contracte, ha prevalgut la contractació temporal a jornada completa. 

Una altra dada destacada és l’acompanyament realitzat per UVocupació a 23 persones en la seua inserció en el món laboral: sis que encetaren la seua relació contractual abans de l’inici de Col·laborAcció i 17 que ho feren durant el transcurs del programa. Aquest acompanyament ha consistit en tres fases temporals –al mes, als tres mesos i als sis mesos– per tal d’atendre a la persona i a l’organització en les diferents etapes del procés d’adaptació al lloc de treball.

Capacitas: impuls de l’accés laboral de les persones amb discapacitat
D’altra banda, UVocupació té entre els seus projectes d’inserció professional el programa Capacitas, destinat a l’estudiantat i a les persones titulades universitàries amb certificat de discapacitat major o igual al 33%, que posa en valor la necessitat de reforçar, protegir i reactivar el treball de les persones amb discapacitat, trencar barreres, generar suports i construir una societat més inclusiva que perseguisca la plena ocupabilitat de totes les persones. 

L’objectiu general de Capacitas, que ja ha celebrat dues edicions amb el suport de Banco Santander, és millorar l’ocupabilitat d’estudiantat i persones titulades universitàries amb certificat de discapacitat, a través de l’adquisició de competències, eines i recursos que puguen ajudar a aconseguir, de manera autònoma, una ocupació d’acord amb la seua formació acadèmica i experiència laboral.

En la primera edició, s’aconseguiren nou insercions de persones titulades en Relacions Laborals, Treball Social, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Infermeria i Logopèdia, Psicologia, Empresarials, Magisteri, Educació Social, i Dret; i els llocs professionals a desenvolupar en les diferents empreses i entitats van ser auxiliar d’administració, treballadores socials, tècnic de laboratori, infermera, redacció-correcció, responsable de producció, mestra d’audició i llenguatge, i advocada.

En la segona edició de Capacitas, el percentatge d’insercions va ser del 33%; hi col·laboraren nou empreses; i els resultats en satisfacció i recomanació van ser del 100%.

Aquests programes i accions en matèria d’inclusió sociolaboral formen part de la línia estratègica del Vicerectorat d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València, que lidera la professora Adela Valero, per a la millora de l’ocupabilitat de l’estudiantat universitari.

Acte de lliurament dels guardons
L’acte ha estat encapçalat pel president de les Corts, Enric Morera, a qui han acompanyat el delegat territorial de l’ONCE Comunitat Valenciana, José Manuel Pichel, i el president de CERMI-CV, Luis Vañó.

En aquesta segona edició dels Premis CERMI-CV, on s’ha emmarcat la lectura del manifest pel Dia de la Discapacitat, han estat també reconeguts en diferents categories el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, l’agència de notícies Servimedia, l’experta internacional en discapacitat Ana Peláez i l’empresa Timpers.

Els Premis CERMI-CV van nàixer amb l’objectiu de reconéixer les bones pràctiques i quefers que es duen a terme des de les administracions públiques, les institucions privades, les persones físiques i les entitats socials.

Aquest reconeixement, que va recaure en la seua primera edició l’any 2019 sobre el servei UVdiscapacitat, té com a finalitat doncs recompensar la tasca realitzada per estaments públics i privats, persones rellevants i organitzacions en favor dels drets de les persones amb discapacitat.

D’ací que es premien accions com les d’UVocupació, d’impuls a l’accés a l’ocupació, la formació i l’ajuda en la incorporació i socialització en el lloc de treball dins de l’organització; o les d’UVdiscapacitat, en favor de la inclusió de les persones amb discapacitat, concretament, de l’estudiantat universitari, donant-los suport en el seu dia a dia per a superar les innombrables barreres encara existents.