València, centre dels debats entre disseny, innovació urbana i polítiques públiques

  • March 12nd, 2020
 
Imagen de la noticia

Els dies 10 i 11 de març es va celebrar a València el fòrum sobre les relacions entre el Disseny i les polítiques públiques, amb el títol ‘Disseny i Política Pública. Un trajecte de doble sentit’. Més de 50 experts i expertes internacionals van debatre sobre el que pot fer el disseny per les polítiques públiques i el que poden fer les polítiques públiques per convertir el disseny en un element facilitador de la innovació urbana.

La trobada s’emmarca en el projecte europeu H2020 DESIGNSCAPES i està coorganitzat per la Unitat d’Investigació Econcult de la Universitat de València i València Capital Mundial de Disseny 2022. Es tracta d’una sèrie de sessions i conferències, que es desenvoluparen al Centre Cultural La Nau (dia 10) i al Museu Príncep Felip de la Ciutat de les Arts i les Ciències (dia 11).

El projecte va tenir l’objectiu de promoure la creació de valor mitjançant l’ús del disseny com a generador d’innovació, en contextos urbans. La convocatòria per tant apel·la a empreses, empreses start-up, organismes públics, agents socials i culturals i a tots aquells interessats en el desenvolupament urbà.

Les sessions s’iniciaren el dia 10 amb una conferència de l’alcalde de València, Joan Ribó a les 9.30 hores, que va ser una referència per a la incorporació de la perspectiva del disseny en les polítiques urbanes i una crida a una aliança entre les ciutats europees i mediterrànies per experimentar i compartir experiències. L’acte que va estar presentat pel vicerector de Cultura i Esport Antonio Ariño, va comptar amb representants d’altres ciutats que fan un ús significatiu del disseny com ara Hèlsinki, Londres, Lille, Milà o Torino.

Abordar una nova perspectiva de la política de disseny

El Fòrum de Política té com a objectiu explorar un trajecte de doble sentit entre els conceptes de polítiques i disseny: d’una banda, advocar per una política pública que, des del disseny, facilite la innovació urbana i, d’altra banda, utilitzar la perspectiva del disseny per a la formulació de polítiques públiques.

D’aquesta manera, l’esdeveniment va crear un espai públic per debatre, discutir i explicar per què i com els innovadors dels sectors públics i privat d’Europa es poden veure beneficiats per la integració del disseny amb la dimensió urbana, així com formular propostes de mesures polítiques verticals que puguin impulsar la capacitat del disseny i dels agents i sistemes d’innovació europeus.

Amb base en estudis previs de DESIGNSCAPES i altres estudis paral·lels, es presentaran proves empíriques i científiques per mostrar com el disseny permet la innovació urbana per solucionar alguns desafiaments de caràcter global, amb una atenció especial en la sostenibilitat, les economies digitals, l’estat de benestar i els valors dels europeus.

Una trobada dels experts d’alt nivell en l’àmbit de disseny i política pública

El fòrum va reunir un grup d’acadèmics i especialistes d’alt nivell en l’àmbit del disseny, innovació i polítiques públiques de diferents parts del món. Tots ells són líders d’opinió pública en actiu, que advoquen pel pensament del disseny centrat en l’usuari i l’adopció de les eines i mètodes de disseny per possibilitar la innovació en els sectors públic i empresarial orientats a l’usuari, especialment en el cas de pimes.

En els últims anys s’han dut a terme nombrosos estudis empírics per examinar com i en quina mesura el disseny pot contribuir a l’activitat de les empreses, l’economia digital, el desenvolupament sostenible, la innovació social, així com l’expansió del valor europeu, que pot proveir d’una capacitat d’innovació reforçada a les ciutats europees.

En aquest fòrum, els experts compartiren la seua experiència a través d’un conjunt de discursos, intervencions i sessions de taules redones. Entre d’altres s’oferiran les següents conferències:

· Disseny i la ciutat per Joan Ribó, alcalde de la ciutat de València.

· Una marca global per a la política de disseny per David Kusuma, president electe de l’Organització Mundial de l’Disseny (WDO).

· Cap a nova generació en la política de disseny per a Europa, per Päivi Tahkokallio, presidenta de l’Oficina d’Associacions Europees de Disseny (BEDA).

· Innovació en material de servei públic en la perspectiva de la transformació digital, per Gianluca Misuraca, científic superior del Centre Comú d’Investigació de la Comissió Europea.

· Disseny social i l’expansió de valor, per Lucy Kimbell, directora de l’Institut de Disseny Social de la Universitat de les Arts de Londres.

Cal remarcar que, més enllà d’aquestes personalitats destacades, també participaran en el Fòrum de Política dels diferents socis que estan desenvolupant el projecte H2020 DESIGNSCAPES. Entre aquests es troben el Politècnic di Milano (Itàlia), la Universitat d’Aalborg (Dinamarca), la Universitat Tècnica de Delft (Holanda) o la pròpia Universitat, entre d’altres.

El Fòrum i València Capital Mundial de disseny

Per tant, el primer Fòrum de Política del projecte DESIGNSCAPES va servir també per escalfar la discussió sobre el paper del disseny en la governança i gestió de les ciutats i en l’ús de la mateixa per part de l’ecosistema productiu.

No es tracta d’una casualitat que totes aquestes personalitats es reuneixen aquest any a València, una ciutat que ha apostat clarament pel disseny i la innovació en els espais urbans i que mantindrà aquesta aposta.