VALÈNCIA THINKS GLOBAL inicia la seua programació d'aquest curs amb Josep Ramoneda en el debat ‘Mort o transfiguració de les democràcies?’

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • October 1st, 2020
 
Josep Ramoneda.
Josep Ramoneda.

Aquest dimecres 30 de setembre, a les 18 hores, es va retransmetre en directe una nova sessió del programa de debats en línia VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur, amb Josep Ramoneda com a protagonista. Amb el títol ‘Mort o transfiguració de les democràcies?’, el periodista i filòsof va conversar amb el director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, i el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau.

El cicle VALÈNCIA THINKS GLOBAL va començar el mes de juny passat com una de les múltiples iniciatives de la Universitat de València per recuperar l'activitat cultural en el context de pandèmia. En aquesta ocasió, Josep Ramoneda va dialogar amb Vicent Flor i Antonio Ariño sobre la deriva del sistema democràtic en els últims anys. Des de la caiguda el Mur de Berlín, la majoria dels col·lapses de la democràcia no han sigut provocats per colps militars, sinó per governs elegits democràticament. Sense colps d'estat, sense aplicació de la llei marcial o suspensions de la constitució, moltes democràcies s’han erosionat. Davant una realitat en què polítics autòcrates estan arribant al poder a diversos països de tot el món, utilitzant estratègies semblants per subvertir les institucions i les regles vigents, els ponents aprofundiran en qüestions com: poden morir les democràcies? poden deixar-les caure societats endormiscades per faules i mentides sistemàtiques? Què està passant?

Josep Ramoneda (Cervera, 1949) és periodista, filòsof i director de la revista La Maleta de Portbou  i de l’Escola Europea de Pensament de Barcelona. A més, és col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació, com El País, la Cadena Ser o el diari català Ara, i dirigeix també una col·lecció d'assaig en Galàxia Gutenberg. Des del 2014 presideix Edicions 62 i en el passat ha sigut director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (1989-2011) i president de l'Institut  de la Recherche et de l’Innovation  (IRI) de París (2009-2014). També ha dirigit l'Institut d’Humanitats de Barcelona (1986-1989) i ha sigut professor de Filosofia Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1990). Entre els seus llibres més destacats trobem: Apologia del present. Assaigs de fi de segle (Edicions 62, 1989), Después de la pasión política (Taurus, 1999), Del tiempo condensado. Globalización, inmigración, terrorismo, cultura (Debolsillo, 2003), Contra la indiferencia. Apología de la Ilustración (Galaxia Gutenberg, 2010), La izquierda necesaria (RBA Libros, 2012) i el llibre col·lectiu Existential Utopia (Nova York, 2012). Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona de Projecció Internacional (2012) i el premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2013).

El programa VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur va nàixer amb l'objectiu d'abordar temes crucials per al món actual i amb la ferma voluntat d'il·luminar un futur millor de la mà de reconeguts experts i expertes d'àmbit internacional en diverses àrees de coneixement. Després de la sessió del pròxim dia 30 de setembre amb Josep Ramoneda, el següent debat del cicle tindrà lloc el 14 d'octubre i comptarà amb els catedràtics de filosofia Adela Cortina i Jesús Conill com a protagonistes. Aquesta cita, que tindrà com a tema central ‘la dignitat’, serà la primera d'un total de quatre que, reunides amb el títol ‘Crisi o consens de valors?’, abordaran també ‘la veritat’, ‘la llibertat’ i ‘la confiança’.

VALÈNCIA THINKS GLOBAL és una iniciativa del Vicerectorat de Cultura i Esport i la Fundació General de la Universitat de València, a través de l'Observatori Cultural, que té la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim. El cicle s'emet en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i, una vegada acabat cada debat, l'arxiu es pot recuperar també des del mateix canal.